Ενημέρωση >>Δράσεις ΟΕΦΕ
25/11/2014
Συμμετοχή ρεκόρ στα σεμινάρια διδακτικής της ΟΕΦΕ στις Σέρρες
Με συμμετοχή που ξεπέρασε και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στις Σέρρες τα σεμινάρια διδακτικής που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ). Συνολικά πάνω από 480 φροντιστές απ’ όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν τη διημερίδα, στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για το σήμερα και το αύριο της εκπαίδευσης.
 
Τα σεμινάρια διδακτικής αφορούσαν στα μαθήματα της φυσικής, των μαθηματικών και των φιλολογικών μαθημάτων και ξεκίνησαν το Σάββατο το μεσημέρι, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, φροντιστών, αλλά και φοιτητών από τη Θεσσαλονίκη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τη μεριά των διοργανωτών προς τους τέσσερις καθηγητές που συμμετείχαν στις εργασίες της διημερίδας και έκαναν τις βασικές εισηγήσεις. Τον καθηγητή του τομέα ανάλυσης του Μαθηματικού τμήματος του πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλη Λάμπρου, τον αναπληρωτή καθηγητή Φυσικής του ΑΠΘ Χαρίτωνα Πολάτογλου, τον τέως καθηγητή Φυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστο Τρικαλινό και τον καθηγητή Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ Σωφρόνη Χατζησαββίδη.
 
«Τα σεμινάρια διδακτικής της ΟΕΦΕ αποτελούν εξωστρεφείς δράσεις και πρωτοβουλίες με ανοικτούς ορίζοντες που θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Η μεγάλη συμμετοχή και οι δράσεις αυτές είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για το αύριο των παιδιών μας, το δικό μας μέλλον, αλλά και το αύριο της πατρίδας μας», σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Κώστας Αμπατζίδης, ο οποίος παρουσίασε τη κατάσταση όπως είναι σήμερα στο χώρο των φροντιστηρίων. Στη Ελλάδα λειτουργούν περίπου 2.500 φροντιστήρια, στα οποία φοιτούν περίπου 120.000-145.000 μαθητές και στα οποία εργάζονται περίπου 15.000 καθηγητές και διδακτικό προσωπικό. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει το 80% των μαθητών της Γ’ Λυκείου επιλέγει σήμερα το φροντιστήριο, το 55-60% των μαθητών της Β' Λυκείου και αντίστοιχα το 25% των μαθητών της Α’ Λυκείου.
 
«Στη δική μας λογική δημοκρατικό είναι ένα εκπαιδευτικό σύστημα που ελέγχει και αξιολογεί τη γνώση που παρέχει. Ο δικός μας ρόλος είναι διακριτός και συμπληρωματικός. Το φροντιστήριο είναι ένας έντονα λαϊκός και εξισορροπητικός θεσμός, όπου οι φροντιστές αξιολογούνται καθημερινά. Ολοι εμείς λέμε ναι στη δημιουργική συνύπαρξη μεταξύ του κρατικής και της νόμιμης ιδιωτικής εκπαίδευσης. Χρέος όλων μας είναι η αξία των σπουδών να παραμείνει στις προτεραιότητες της οικογένειας και να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα της οικογένεια να προσφεύγει σε υπηρεσίες εκπαίδευσης», σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ.
 
Από τη μεριά του ο πρόεδρος των φροντιστών Σερρών Βασίλης Παπαπαύλου σημείωσε ότι οι φροντιστές θα είναι παραστάτες σε κάθε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας του εκπαιδευτικού προσωπικού και ότι ο ίδιος ελπίζει να συνεχισθούν παρόμοιες εκδηλώσεις συλλογικότητας από την ΟΕΦΕ. Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΦΕ και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Σεμιναρίων Ηλίας Τσακιρίδης σημείωσε ότι η διοργάνωση αποτελεί μια πρωτοβουλία εξωστρέφειας, ανοίγματος στην κοινωνία, αυτοεπιμόρφωσης και αυτοαξιολόγησης, ενώ σημείωσε ότι η συμμετοχή ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξος προβλέψεις.
 
Την έναρξη των εργασιών χαιρέτησαν ο δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, ο οποίος σημείωσε ότι η συμμετοχή στα σεμινάρια αποδεικνύει ότι η παροχή της παιδείας είναι ένα μόνιμο ζητούμενο, ο εκπρόσωπος του περιφερειάρχη εκπαίδευσης κεντρικής Μακεδονίας Γεώργιου Καρατάσιου Γιάννης Κιορίδης, ο οποίος έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία εκ μέρους της ΟΕΦΕ, ενώ ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών Δημήτρης Γιαννάκης χαιρέτησε την εκδήλωση ως μια πρωτοβουλία για την βελτίωση της ποιότητας της παιδείας μας.
 
Συνολικά στα σεμινάρια συμμετείχαν 484 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλοί φροντιστές και καθηγητές που εργάζονται σε φροντιστήρια και οι οποίοι ήρθαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας. Από την Κρήτη, τη Ρόδο, την Πελοπόννησο, την Ηπειρο και φυσικά από τη Μακεδονία. Από αυτούς οι 163 συμμετείχαν στα σεμινάρια μαθηματικών , οι 130 στα σεμινάρια της Φυσικής και οι 191 στα σεμινάρια των φιλολογικών μαθημάτων. Μετά το τέλος της διημερίδας ο κάθε φροντιστής παρέλαβε τις σχετικές βεβαιώσεις συμμετοχής, ενώ πήρε μαζί του έναν φάκελο με όλες τις εισηγήσεις του διημέρου.
 
Μετά τη λήξη των εργασιών της διημερίδας ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ κ. Αμπατζίδης εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την πολυπληθή συμμετοχή στα σεμινάρια, αλλά και την πίστη του στη δύναμη της ΟΕΦΕ που μέσω των σεμιναρίων ενισχύθηκε. «Αποδείχτηκε ότι η ΟΕΦΕ είναι μια δυνατή ομάδα. Μια ομάδα που μέσα από τις διήμερες διαδικασίες των σεμιναρίων και σε ότι αφορά στην εκπαιδευτική μας πρόταση διευρύνθηκε σημαντικά, με τη συμμετοχή των καθηγητών που εργάζονται στα φροντιστήρια».