Ενημέρωση >>Δράσεις ΟΕΦΕ
23/04/2018
Δελτίο Τύπου

                            23/4/2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο.Ε.Φ.Ε.

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μελετήσαμε και την φετινή Έκθεση του ΟΟΣΑ που δυστυχώς ήταν κόλαφος για την κατάσταση του Εκπαιδευτικού Συστήματος. Σ΄ αυτήν βρήκαμε κρίσιμες παρατηρήσεις που είχαμε κάνει κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ με αντιπροσωπεία της Ο.Ε.Φ.Ε.

Μελετήσαμε την Έκθεση στα αγγλικά αφού ακόμα δεν υπάρχει μεταφρασμένο και κείμενο και σημειώνουμε πως όποιοι συνέγραψαν το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας ή δεν γνωρίζουν και πολύ αγγλικά ή είναι δέσμιοι γνωστών, ξεπερασμένων ιδεοληψιών. Δεν εξηγείται διαφορετικά πως τον όρο shadow education που αναφέρεται στην Έκθεση για τα Φροντιστήρια ο μεταφραστής τον απέδωσε ως Παραπαιδεία! Δεν μας εκπλήσσει αυτή η  «κακή μετάφραση». Την έχουμε συναντήσει κατά κόρον. Μόνο που ο όρος μεταφράζεται ως σκιώδης Εκπαίδευση, ως παράλληλη Εκπαίδευση η οποία χαρακτηρίζεται από την ίδια την Έκθεση ως ένα παράλληλο εκπαιδευτικό σύστημα που λειτουργεί καλά ρυθμισμένο και μέσα σε ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Προς τι λοιπόν η επανάληψη των ίδιων ξεπερασμένων όρων που πουθενά δεν αναφέρονται στη Έκθεση; Σε τι συμβάλλει όταν η Ομοσπονδία βρίσκεται σε ανοικτό διάλογο με το Υπουργείο; Δεν νομίζουν ορισμένοι ότι πρέπει να ξεπεράσουν οριστικά παλιά συμπλέγματα; Ας αφήσουν λοιπόν κάποιοι τα γνωστά. Άλλωστε εκτίθενται. Γιατί όπως για παράδειγμα ο όρος «σκιώδης Κυβέρνηση» δε μπορεί να μεταφράζεται ως παρακυβέρνηση, έτσι και η σκιώδης Εκπαίδευση δε μπορεί να μεταφράζεται απαξιωτικά ως παραπαιδεία από κανένα.

Η Φροντιστηριακή Εκπαίδευση αποτελεί βασικό πυλώνα του Εκπαιδευτικού Συστήματος με τεράστια διαχρονική συμβολή στην καλύτερη προετοιμασία των μαθητών για να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος. Αυτήν την απλή αλήθεια την γνωρίζει όλη η κοινωνία, την γνωρίζουν εκατοντάδες χιλιάδες γονείς που την αγκαλιάζουν με εμπιστοσύνη. Ας το μάθουν και οι «μεταφραστές» του Υπουργείου.