Ενημέρωση >>ΟΕΦΕ στον Τύπο
20/01/2016
Πρόταση για το εκπαιδευτικό σύστημα καταθέτουν οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων

Όταν η πρόταση της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας είναι έτοιμη θα ανακοινωθεί επίσημα μέσω του Τύπου και θα υποβληθεί και στο υπουργείο Παιδείας, ακόμα και αν δεν κληθεί.

Ποιος θα επιβιώσει από την καταιγίδα που φέρνει το ασφαλιστικό, αυτό ήταν ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Φροντιστών Θράκης,την Κυριακή στην Κομοτηνή.

Θέσεις εργασίας σε περίπου 300 άτομα προσφέρουν τα 30 φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης που λειτουργούν στη Θράκη. Πολλά από αυτά κινδύνεψαν να κλείσουν με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, μέτρο που τελικά αποσύρθηκε λίγους μήνες πριν. Όμως το στοίχημα είναι ποιος θα επιβιώσει από την καταιγίδα που φέρνει το ασφαλιστικό. Αυτό είναι ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Φροντιστών Θράκης, την Κυριακή στην Κομοτηνή. «Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με στρεβλό τρόπο, κάτι που δεν βιώσαμε στο παρελθόν»,είπε χαρακτηριστικά ο Ανέστης Στρατιάδης,πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστών Θράκης. Το ενδεχόμενο επιβολής ΦΠΑ προκάλεσε προβλήματα, αναστάτωσε οικογένειες, αλλά και τον προγραμματισμό των φροντιστηρίων, παραδέχθηκε ο ίδιος. «Παρόλα αυτά εμείς κοιτάξαμε τα δίδακτρα να τα κρατήσουμε στα επίπεδα που έπρεπε, δεν υπάρχουν αυξήσεις και μάλιστα μπορώ να πω ότι μειώθηκαν οι τιμές φέτος». Αυτό το γεγονός δείχνει τις προσπάθειες που καταβάλλει ο κλάδος να παρέχει ποιοτική μάθηση στα παιδιά, προσφέροντας θέσεις εργασίας και στηρίζοντας τον σκληρά εργαζόμενο Έλληνα μαθητή.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Την ίδια ώρα ανοιχτά παραμένουν τα μέτωπα αναφορικά με τις αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και το διάλογο που έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση. «Εμείς ακόμα μία φορά δεν έχουμε κληθεί επίσημα να συμμετέχουμε σε αυτόν τον διάλογο», έκανε γνωστό ο Σπύρος Κετζετζής, Α’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας και πρόεδρος του συλλόγου Φροντιστών Καβάλας, ο οποίος συμμετείχε στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Φροντιστών Θράκης.

«Οι φροντιστές είναι μάχιμοι εκπαιδευτικοί, είναι πολύ κοντά στα παιδιά και στους γονείς και έχουν πολύ καλύτερη γνώση των εξεταστικών θεμάτων σε σχέση με πανεπιστημιακούς ή άλλους καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όμως για κάποιες ιδεοληψίες που υπάρχουν, ούτε τώρα, ούτε στο παρελθόν δεν μας καλούν στον διάλογο, για να πούμε μερικά πράγματα με το όνομα μας».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ακόμα όμως και αν δεν προσκλήθηκαν να συμμετέχουν στο διάλογο για τις αλλαγές στην παιδεία, οι φροντιστές αποφάσισαν να ανοίξουν έναν διάλογο μεταξύ τους και μετά τη διαβούλευση να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. «Θα συνεννοηθούμε με τους συναδέλφους από όλη την Ελλάδα, θα γίνει ένας διάλογος, μία ηλεκτρονική διαβούλευση με πλήρη διαύγεια. Θα μαζέψουμε τις προτάσεις και θα καταθέσουμε μία δικιά μας πρόταση ως Ομοσπονδία. Θα αφορά όλο το εκπαιδευτικό σύστημα, από το δημοτικό έως το λύκειο, αλλά και το εξεταστικό σύστημα, τις πανελλήνιες, την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Όταν η πρόταση της Ομοσπονδίας Φροντιστών Ελλάδας είναι έτοιμη θα ανακοινωθεί επίσημα μέσω του Τύπου και θα υποβληθεί και στο υπουργείο Παιδείας, ακόμα και αν δεν κληθεί.

 

Ο κ. Κετζετζής σχολιάζοντας την πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, περί επιβολής διδάκτρων στα δημόσια σχολεία (από 0 έως 120 ευρώ ανά μαθητή το μήνα), τόνισε πως «το θέμα της πολιτικής διδάκτρων είναι πολύ μεγάλο», καθώς στη χώρα μας ουσιαστικά δημόσια δωρεάν παιδεία δεν υπάρχει. «Μιλάμε για δωρεάν παιδεία αλλά τα έξοδα που κάνει ένας γονιός στην εποχή μας για να παρέχει στο παιδί του ξένες γνώσεις, πληροφορική, φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης, ιδιαίτερα μαθήματα, είναι πάρα πολλά. Ακόμα και τα έξοδα του φοιτητή είναι πάρα πολλά. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας τρόπος,- δεν ξέρω ποιος θα το δούμε στο μέλλον-, όταν κάποιος έχει πάρα πολλά χρήματα και τα εισοδήματα του είναι μεγάλα, να μην έχει τα ίδια δικαιώματα με έναν άνθρωπο που είναι φτωχός, άνεργος, πολύτεκνος. Δηλαδή ένα παιδί φτωχής οικογένειας να τα έχει όλα δωρεάν και τα φροντιστήρια, ενώ το παιδί μίας πλούσιας οικογένειας να πληρώνει κάτι». Αυτή είναι η θέση του κ. Κετζετζή, ο οποίος πήγε ένα βήμα παραπέρα, επαναλαμβάνοντας την πρόταση των ιδιοκτητών φροντιστηρίων «να παρθούν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να δίνονται με τη μορφή ενισχυτικής επιταγής στις φτωχές οικογένειες και με τα χρήματα αυτά οι φτωχές οικογένειες να διαλέγουν φροντιστήριο μέσης εκπαίδευσης και να πηγαίνουν τα παιδιά τους εκεί. Αυτό γίνεται σε πολλά μέρη του κόσμου, είναι το γνωστό κουπόνι ενισχυτικής εκπαίδευσης. Δεν είναι λεφτά του δημοσίου, αλλά η απάντηση όλων των κυβερνήσεων είναι πως θα δώσουν λεφτά στους φροντιστές, αλλά δεν πρόκειται γι΄αυτό, είναι λεφτά προς τις οικο- γένειες».

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, ζήτημα επιβίωσης τίθενται και στον κλάδο των φροντιστών τόνισε ο κ. Κετζετζής. Εάν περάσουν τα μέτρα και «εμείς ως ελεύθεροι επαγγελματίες έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Ήδη έχουμε πολύ υψηλή φορολογία, 26%, 29%, 33% ανάλογα με τα εισοδήματα του καθενός. Προκαταβολές για την επόμενη χρονιά 55%, 75%, 100% του χρόνου, τέλη επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, να μπει και εισφορά στις ασφαλιστικές εισφορές δυσανάλογα μεγάλη δεν καταλαβαίνω που οδηγεί αυτό;» Η Ομοσπονδία θα καταθέσει προτάσεις και για το ασφαλιστικό και παράλληλα αναμένει με αγωνία το τελικό κείμενο της κυβέρνησης.