Ενημέρωση >>Δρώμενα Συλλόγων
11/09/2017
Ανοικτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό από τον Σύνδεσμο Φροντιστών Ν. Καβάλας

 

Καβάλα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Ανοικτή επιστολή προς τον

Πρόεδρο της Κυβερνήσεως

Κύριο Αλέξη Τσίπρα

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

επιτρέψτε μας να σας εκφράσουμε την έντονη απογοήτευση και αγανάκτησή μας διότι ο χαρακτηρισμός του κλάδου των φροντιστών ως «μάστιγα της παραπαιδείας» από τα χείλη σας, κατά την χθεσινή συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της παρουσίας σας στην ΔΕΘ, αποτελεί την κορύφωση της απαξίωσης και εξύβρισης του κλάδου μας, που χρόνια τώρα στοχοποιείται από όλους τους αρμοδίους ως η αιτία όλων των δεινών στο χώρο της εκπαίδευσης.

Και όμως, κύριε Πρωθυπουργέ γνωρίζετε καλά ότι στα φροντιστήρια εργάζονται με πάθος και μεράκι νέοι και παλαιοί επιστήμονες, χαρισματικοί δάσκαλοι, απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημίων έχοντας λάβει άδεια διδασκαλίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας και όχι κακοποιοί και εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Διότι όπως και να το δει κανείς, η λέξη μάστιγα τέτοιου είδους κοινωνικά φαινόμενα είθισται να χαρακτηρίζει (μάστιγα των ναρκωτικών, της πορνείας, του λαθρεμπορίου κ.λ.π)

Μάστιγα σίγουρα δεν είναι μια νόμιμη και εποπτευόμενη από το κράτος υπηρεσία εκπαίδευσης που εξομαλύνει και αίρει τις ανισότητες που το ίδιο το κρατικό εκπαιδευτικό σύστημα δημιουργεί, (όπως πολύ καθαρά αποτυπώνεται στην πρόσφατη μελέτη του Κ.ΑΝ.Ε.Π της Γ.Σ.Ε.Ε), δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέους λαϊκών οικογενειών να αποκτήσουν εφόδια ικανά να αποτελέσουν εφαλτήριο κοινωνικής προόδου.

Μάστιγα σίγουρα δεν είναι οι εκατοντάδες επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα τηρώντας ένα αυστηρό πλαίσιο προδιαγραφών που η ίδια η πολιτεία έχει θεσπίσει, προσφέροντας εργασία σε χιλιάδες επιστήμονες, αποδίδοντας ασφαλιστικές εισφορές, φόρους κ.λ.π και οι οποίες προκειμένου να ανανεώσουν ανά διετία την άδεια λειτουργίας τους καταθέτουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Όμως, κύριε Πρωθυπουργέ, στις χθεσινές σας δηλώσεις αναγνωρίσατε ότι και εσείς ο ίδιος ωφεληθήκατε από την φροντιστηριακή εκπαίδευση και δηλώσατε ξεκάθαρα ότι σε αυτήν πραγματοποιείται το κύριο εκπαιδευτικό έργο. Το γεγονός ότι η κοινωνία μας έχει αναγνωρίσει την ικανότητα να παρέχουμε άρτιες εκπαιδευτικές υπηρεσίες δεν μας καθιστά εχθρούς του κρατικού εκπαιδευτικού συστήματος αλλά αρωγούς του. Κανένας νέος ή νέα δεν προσήλθε υποχρεωτικά στο φροντιστήριο, αλλά πάντοτε οικειοθελώς και με την αγωνία να βρει μια στήριξη στον αγώνα του για μόρφωση και εξέλιξη.

Σας γνωρίζουμε επίσης κύριε Πρωθυπουργέ, ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους τα φροντιστήρια αποτελούν μικρές επιχειρήσεις που στηρίζονται στον προσωπικό μόχθο των ιδιοκτητών τους και των εργαζομένων τους και εντός των οποίων οι νέοι και οι νέες μας βρίσκουν ένα περιβάλλον ικανό να τους εμπνεύσει και να τους καθοδηγήσει σε ένα καλύτερο αύριο.

Ως εκ τούτου κύριε Πρωθυπουργέ αισθανόμαστε ιδιαίτερα προσβεβλημένοι από την δήλωσή σας και ευελπιστούμε να κατανοήσετε τη θέση μας, αποκαθιστώντας την τιμή και την υπόληψή μας.

Με εξαιρετική τιμή

Αργύριος Μυστακίδης

Πρόεδρος ΔΣ Συνδέσμου Εκπαιδευτικών

 Φροντιστών Ν. Καβάλας