Ενημέρωση >>Δρώμενα Συλλόγων
14/10/2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΦΝΚ

 

Καβάλα 14/10/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα:  Οι δομές εκπαίδευσης (Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, Κε.Δι.Βι.Μ.) καλούνται να υποβάλλουν «Οικοδομική Άδεια που έχει θεωρηθεί για σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας» για να αποδείξουν το αυτονόητο, ότι τόσα χρόνια λειτουργούν έχοντας ρεύμα και νερό στις επιχειρήσεις τους.

Με λύπη διαπιστώνουμε πως για μια ακόμη φορά καλούμαστε να αποδείξουμε ότι «δεν είμαστε ελέφαντες», μέσα από έναν κυκεώνα ανούσιας και εκδικητικής γραφειοκρατίας. Κληθήκαμε στις 4/10/2018, με ηλεκτρονικό μήνυμα από τον ΕΟΠΠΕΠ να υποβάλλουμε μέχρι 31/10/2018 «οικοδομική άδεια, που έχει θεωρηθεί για σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας» βάσει του άρθρου 88 του ν.4547/2018 και σύντομα διαπιστώσαμε ότι για οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί πριν το 1985 η σήμανση δεν βρίσκεται πάνω στο έγγραφο των αδειών, αλλά απαιτείται βεβαίωση από τον ΔΕΔΔΗΕ και την ΔΕΥΑΚ.

Την αίτηση για τη βεβαίωση πρέπει να υποβάλλει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου (ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά και το Ε9 του ιδιοκτήτη!) ή να εξουσιοδοτήσει τον ενοικιαστή με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής. Εδώ ξεκινά μια νέα περιπέτεια, αφού κάποιοι ιδιοκτήτες λείπουν στο εξωτερικό, κάποιοι δεν μπορούν να μετακινηθούν αλλά αρνούνται να παραδώσουν το Ε9 στον ενοικιαστή τους κ.α.

Τίθεται συνεπώς το ερώτημα: Οι επιχειρήσεις μας, που ανά διετία ανανεώνουν την άδεια λειτουργίας τους (υποβάλλοντας φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, πιστοποιητικό πυρασφάλειας, βεβαιώσεις περί μη πτώχευσης του πρωτοδικείου, βεβαιώσεις μηχανικών και πλήθος υπεύθυνων δηλώσεων), έχει κανένα νόημα να αποδείξουν ότι ρευματοδοτούνται και έχουν ύδρευση και αποχέτευση;

Διαπιστώνουμε ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις όλων των επαγγελματικών φορέων προς την πολιτεία και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, δεν υπάρχει καμία πρόοδος προς την κατεύθυνση της απλοποίησης του πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων και της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής τους δράσης, απεναντίας συναντούν συνεχώς μπροστά τους τον «γραφειοκρατικό εκδικητή».

Είναι άμεση ανάγκη να γίνει κατανοητό ότι σε κανέναν ελεύθερο επαγγελματία δεν περισσεύει ούτε χρόνος, αλλά ούτε και χρήμα για να ασχοληθεί με την ικανοποίηση των γραφειοκρατικών καπρίτσιων του εκάστοτε αρμοδίου, διότι πολύ σύντομα κανένας εποπτικός μηχανισμός και καμία πολιτεία δεν θα βρίσκει ενοποιόν της ζωντανή επιχείρηση. Σε επιχειρήσεις που έδωσαν με όρους αξιοπρέπειας έναν άνισο αγώνα επιβίωσης στον καιρό των μνημονίων, δεν αξίζει σε καμία περίπτωση αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης. Καλούμε την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να επιδείξουν αντίστοιχη σπουδή και πάθος προς την κατεύθυνση της καταπολέμηση της μαύρης παραοικονομίας που καλπάζει κατατρώγοντας τα σωθικά της νόμιμης επιχειρηματικότητας.

 

Ο Πρόεδρος                                                                                                             Ο Γραμματέας

             Μυστακίδης Αργύρης                                                                                               Γερμανίδης Ανανίας