Ενημέρωση >>Απόψεις
25/08/2016
ΠΟΜΙΔΑ: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πρωτοετείς φοιτητές για την ενοικίαση σπιτιού

Εν όψει της νέας περιόδου φοιτητικών μισθώσεων, η ΠΟΜΙΔΑ για να βοηθήσει όλους τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες και φοιτητές, δίνει συμβουλές για την ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας και την αποφυγή πιθανών κινδύνων.

Με δεδομένο ότι στη χώρα μας  τα Πανεπιστήμιά μας όχι μόνο δεν διαθέτουν φοιτητικές εστίες που να καλύπτουν τουλάχιστον όλους τους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά τα περισσότερα AEI και TEI δεν έχουν οργανώσει γραφεία στέγασης των φοιτητών τους σε ιδιωτικές κατοικίες, ή έστω ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες, όπως γίνεται σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, τα μέσα για εκμίσθωση ή μίσθωση φοιτητικής κατοικίας είναι σήμερα τα εξής:

  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ στους πίνακες ανακοινώσεων των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και σε άλλους χώρους έξω από τις σχολές, που αναρτούν οι ιδιοκτήτες προσφερόμενων κατοικιών. 4ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΑ έξω από τις κατοικίες και σε διάφορα κοντινά τοπικά δημόσια μέρη.
  • ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ στον ημερήσιο, τον περιοδικό και τον ειδικό τύπο αγγελιών και το διαδίκτυο.
  • ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, σε μερικές πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, η Τρίπολη, η Καστοριά...
  • ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΜΕΣΙΤΩΝ, κατά προτίμηση των συνοικιών κοντά στις περιοχές όπου αναζητείται η κατοικία.

ΕΠΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ:

  1. Μην πανικοβάλλεστε, σπίτια υπάρχουν για όλους! Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων!!
  2. Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων...)! Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα!
  3. Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα!
  4. Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία σήμερα ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.
  5. Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.
  6. Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο σεις όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
  7. Μακρυά από τα δήθεν "γραφεία πληροφοριών", τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρούν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε! Τις περισσότερες φορές οι "πληροφορίες" τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία. Γενικά μη προκαταβάλετε σε κανένα οποιοδήποτε ποσό ως αμοιβή, πριν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι! ...

ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ:

  1. Διαβάστε και εφαρμόστε προσεκτικά τις οδηγίες της ΠΟΜΙΔΑ για τη σύναψη μισθώσεων που περιέχονται στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας και στον ετήσιο "Οδηγό του Ιδιοκτήτη", και μην προτιμάτε το "καλό" μίσθωμα, αλλά τον καλό μισθωτή!
  2. Χρησιμοποιείστε μόνον τα ειδικά μισθωτήρια φοιτητικών μισθώσεων, που διανέμονται από το Γραφείο Ενημερώσεως της ΠΟΜΙΔΑ  και από την ιστοσελίδα www.pomida.gr , προσυπογραμμένα από το φοιτητή και τους γονείς του!
  3. Ασφαλίστε αμέσως το μίσθιο ακίνητό σας!