Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
08/02/2015
Καταργείται η τράπεζα θεμάτων
Την κατάρτηση της επιλογή των θεμάτων των προαγωγικών εξετάσεων κατά 50% από την Τράπεζα Θεμάτων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

"Η νέα Κυβέρνηση θα ξεκινήσει έναν μεγάλο και ουσιαστικό διάλογο για την αλλαγή ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου και των τριών βαθμίδων, που πάσχει βαθύτατα. Αυτό θα το πράξει σε ορίζοντα τετραετίας. Τίποτα στο χώρο της Παιδείας δεν πρόκειται να γίνει με αιφνιδιασμούς και εκπλήξεις, αλλά με διάλογο και με συναινέσεις." δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός.

Σε ό ,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν τα συμβούλια ιδρυμάτων, καθώς όπως είπε ο πρωθυπουργός "αυτός ο θεσμός  απέτυχε θεαματικά και παραβίασε τη συνταγματική επιταγή του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων".

Ιδιαίτερο βάρος, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα δίνεται στην προώθηση της έρευνας. Γι’ αυτόν το λόγο άλλωστε ορίστηκε αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε: "Η επιστημονική έρευνα και η καινοτομία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μεγάλη προσπάθεια για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση. Οι πόροι που δαπανώνται σε αυτήν την κατεύθυνση δεν αποτελούν δαπάνες, αλλά μακροχρόνια επένδυση. Στόχος της Κυβέρνησης, επομένως, δεν είναι μόνο η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, που θα εγγυάται την ανεξάρτητη λειτουργία ερευνητών και ερευνητικών κέντρων, αλλά η εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου, ώστε να επιστρέψουν στη χώρα οι χιλιάδες νέες και νέοι, το σημαντικό αυτό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, το πιο δυναμικό κομμάτι, οι νέοι ερευνητές, οι νέοι με τα πολλά πτυχία, που εγκατέλειψαν τη χώρα και σήμερα απασχολούνται σε πανεπιστήμια και σε ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού".