Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
10/02/2015
Οι αλλαγές στο Λύκειο
Η αποσύνδεση των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων από τη διαδικασία εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και η επαναφορά του γενικού μέσου όρου 9,5 για την προαγωγή από τη μία τάξη στην άλλη περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις αλλαγές που προωθεί στο Λύκειο η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
 
Αναφερόμενος σε αυτές τις αλλαγές ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης κατά την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή εξήγγειλε, επίσης:
  • Την ισοτιμία Γενικής και Τεχνικής Επαγγελματικής Κατεύθυνσης, με στόχο το Ενιαίο Σχολείο Θεωρίας & Πράξης, στη "λογική" του Πολυκλαδικού Λυκείου.
  • Την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων στην Α' & Β' Λυκείου, από το τρέχον σχολικό έτος, και της υποχρεωτικής επιλογής του 50% των θεμάτων των εξετάσεων από την «Τράπεζα Θεμάτων», η οποία θα παραμείνει ως συμβουλευτικό προαιρετικό εργαλείο για εκπαιδευτικούς και μαθητές.
  • Την αναβάθμιση της δημόσιας Τεχνικής, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και την αναδιοργάνωση των προγραμμάτων των ΕΠΑ.Λ., για ισότιμη πρόσβαση των αποφοίτων τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
 
Σε ό, τι αφορά τις πανελλαδικές & απολυτήριες εξετάσεις, ο κ. Κουράκης διευκρίνισε ότι για το τρέχον σχολικό έτος, οι διαδικασίες για την απόλυση από το Λύκειο και την εισαγωγή μαθητών Λυκείου στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση παραμένουν ως έχουν.
 
Για τη Γ' Λυκείου, από το επόμενο σχολικό έτος - δηλαδή τους μαθητές που φοιτούν φέτος στη Β' Λυκείου - θα δοθεί η δυνατότητα οι υποψήφιοι να μπορούν να επιλέξουν περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία.
 
Τέλος, πρωταρχικός στόχος του υπουργείου είναι η έναρξη διαλόγου για το νέο σύστημα εισαγωγής στα Α.Ε.Ι., με προοπτική την ελεύθερη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.