Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
08/05/2015
Ο Τσίπρας απαντά για την παιδεία "Στην ώρα του Πρωθυπουργού"
Τη δέσμευση της κυβέρνησης να φέρει νόμο – πλαίσιο για την Παιδεία επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αρχηγού του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη την «ώρα του πρωθυπουργού».
 
Ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τις αλλαγές που έρχονται στην παιδεία τονίζοντας ότι αυτές απαιτούν δημόσιο διάλογο και συναινέσεις. Σε αυτό το διάλογο θα έχουν ευκαιρία να λάβουν μέρος όλοι οι φορείς και "όταν η κυβέρνηση αυτή μιλάει για διάλογο το εννοεί".
 
Αναφερόμενος στο θέμα των αιωνίων φοιτητών, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα επικοινωνιακό θέμα, αλλά πρακτικά ανύπαρκτο. "Αν και υπήρχε από το νόμο, ελάχιστα ιδρύματα τεχνικά είχαν δυνατότητα να το κάνουν. Δεν υπάρχει κόστος για τα πανεπιστήμια από τους αιώνιους φοιτητές. Οι περισσότεροι από αυτους έχουν εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο. Όμως κάποιοι φοιτητές δεν μπορούν να σπουδάσουν για οικονομικούς λόγους για αναγκάζονται να δουλέψουν, αλλά να μη στερηθούν την ευκαιρία να γυρίσουν κάποια στιγμή" τόνισε.
 
Σχετικά με τα πρότυπα σχολεία ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η καταγγελία του Ποταμιου είναι άνευ περιεχομένου και δήλωσε: «ξεχωρίζουμε τα πρότυπα από τα πειραματικά, πριν τα συμπτύξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Στα πρότυπα θα μπαίνουν με εξετάσεις, όχι με κλήρωση».
 
Δεσμεύτηκε δε "να διασφαλισθεί η ποιοτική αναβάθμιση σε όλες τις βαθμίδες".
 
Στην ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού για την επιλογή των περιφερειακών διευθυντών με την επισήμανση: «Ορίστηκαν από την κυβέρνησή σας 13. Οι 11 από αυτούς είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο από τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Κάνετε αυτά που και το προηγούμενο καθεστώς έκανε», ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Όραμά μας δεν είναι η δημόσια διοίκηση να ορίζεται από το κομματικό κράτος και εκεί θα κριθούμε, αλλά αφήστε μας να κριθούμε».
 
 
Τέλος, για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ο πρωθυπουργός τόνισε: "Είμαι της άποψης ότι η χρήση τεχνολογίας να μπει στη ζωή μας, αλλά αν είναι έτσι να καταργήσουμε τα παραβάν κλπ και τότε να ψηφίζουμε όλοι από το λαπ τοπ μας. Με την ηλεκτρονική ψηφοφορία αφήνονται τα ηλεκτρονικά ίχνη, μπορεί να είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, δεν διασφαλίζεται το απόρρητο. Δεν υπάρχει κάποιος να μετρά τους ψήφους, αλλά ένας σέρβερ".