Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
26/05/2015
Μετεγγραφές: Τι αλλάζει με το νέο σύστημα
Με διαφορετικό τρόπο και νέα κριτήρια θα γίνουν από φέτος οι μετεγγραφές φοιτητών, όπως προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.
 
Μετεγγραφές θα γίνονται όχι μόνο σε πρωτοετείς φοιτητές, αλλά και σε φοιτούντες σε άλλα εξάμηνα σπουδών, εφόσον δεν φοιτούν στο τελευταίο έτος. 
 
Δικαίωμα αίτησης μετεγγραφής θα έχουν παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, ορφανοί ή τα τέκνα άγαμης μητέρας, φοιτητές που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια, φοιτητές που ένας γονέας τους πάσχει από σοβαρή ασθένεια, παιδιά ανέργων, φοιτητές που έχουν αδελφό/ή που σπουδάζει σε άλλη πόλη και τα τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας.
 
Επιπλέον, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι, θα μπορούν να κάνουν αίτηση μετεγγραφής και φοιτητές πανεπιστημίων εξωτερικού .
 
Αντίθετα, οι σχετικές διατάξεις δεν θα ισχύουν για τους επί πτυχίω φοιτητές ή φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται στο τελευταίο έτος σπουδών και για τους φοιτητές, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τον κανονικό χρόνο, όπως αυτός ορίζεται από το πρόγραμμα σπουδών, ανεξάρτητα από το έτος στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι.
Ο αριθμός των μετεγγραφόμενων φοιτητών θα είναι ίσος με το 10% του συνολικού αριθμού εισακτέων , ανά τμήμα , εκτός εάν τα τμήματα του εκάστου ΑΕΙ εισηγηθούν αιτιολογημένα διαφορετικά ποσοστά.
Μέχρι τη 1η Μαρτίου κάθε έτους οι διοικήσεις των ΑΕΙ θα προτείνουν στο υπουργείο Παιδείας τον αριθμ’ο εισακτέων και τον αριθμό που μπορούν να μεταγγράψουν ανάλογα με τις λειτουργικές δυνατότητες.