Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
31/08/2015
Όλες οι αλλαγές στις Πανελλήνιες το 2016

Μικτό εξεταστικό σύστημα θα ισχύσει για τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016.

Οι μαθητές της φετινής Γ΄ Λυκείου θα εξεταστούν στο νέο σύστημα, ενώ όσοι υποψήφιοι δεν εισήχθησαν φέτος σε κάποια σχολή της επιλογής τους μπορούν να επιλέξουν μεταξύ παλαιού (6 μαθήματα) και νέου συστήματος (4+1 μαθήματα).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», οι παλαιοί υποψήφιοι μπορούν επίσης να κρατήσουν τη φετινή τους βαθμολογία και να δώσουν με το 10%, συμπληρώνοντας μόνο το βιογραφικό.

Στο σχέδιο νόμου "Ρυθμίσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση, την έρευνα, την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και άλλες διατάξεις", αναφέρεται ότι όσοι υποψήφιοι θελήσουν να εξεταστούν με το παλιό σύστημα θα διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των τμημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, το οποίο προβλέπεται να οριστεί με απόφαση του υπουργού Παιδείας.

Εναλλακτικά, εάν οι υποψήφιοι επιλέξουν το νέο σύστημα εισαγωγής, ξεκαθαρίζεται ότι δεν θα έχουν δικαίωμα εισαγωγής με κάποιο ειδικό ποσοστό, ενώ θα πρέπει να καταθέσουν εντός προθεσμίας που θα ισχύσει για τους μαθητές που θα φοιτούν στη Γ' Λυκείου το συγκεκριμένο σχολικό έτος ενυπόγραφη αίτηση στη σχολική μονάδα από την οποία αποφοίτησαν, όπου θα δηλώνουν την ομάδα προσανατολισμού στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν, καθώς και σε ποια μαθήματα θα διαγωνιστούν πανελλαδικά».

Τα επιστημονικά πεδία

Οι Ομάδες Προσανατολισμού επιτρέπουν την πρόσβαση σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία. Τα τμήματα των ιδρυμάτων κατατάσσονται σε πέντε επιστημονικά πεδία που ορίζονται ως εξής:

1ο: Ανθρωπιστικές Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες

2ο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες

3ο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής

4ο: Επιστήμες της Εκπαίδευσης

5ο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική