Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
08/09/2015
Τσίπρας: Θα αντικαταστήσουμε το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση βρίσκοντας ισοδύναμο

Την αντικατάσταση του μέτρου επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση βρίσκοντας ένα ισοδύναμο εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Κύριε Πρόεδρε, μια πιο ειδική ερώτηση μιας κι έχουν ερωτηθεί σχεδόν τα πάντα. Ήθελα να ρωτήσω για το 23% στην εκπαίδευση. Θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς πως με την ανακοίνωση που είχε βγάλει πριν κάποιες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και αντιπολιτεύεται τον ίδιο του τον εαυτό γιατί είναι κάτι το οποίο έχει ψηφισθεί. Φέρνω και στο μυαλό μου τη σελίδα 35 από την πανελλαδική συνδιάσκεψη, του προσχέδιου του προγράμματός σας, οπότε ήθελα να σας ρωτήσω: Είναι πλούσιος κάποιος ο οποίος στέλνει το παιδί του στο φροντιστήριο, είναι πλούσιος κάποιος ο οποίος στέλνει το παιδί του σ’ ένα μέσο ιδιωτικό σχολείο»;

Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: «Δεν καταλαβαίνω γιατί λέτε ότι αντιπολιτευόμαστε τον εαυτό μας. Δεν αποτελεί προγραμματική θέση και στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Πόσο δε μάλλον στο κομμάτι της ιδιωτικής εκπαίδευσης που αφορά τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, τα φροντιστήρια.

Έχετε καμία εντύπωση ότι σ’ εκείνες τις 17 ώρες και εμείς λέγαμε στους πιστωτές «Βάλτε κι άλλα μέτρα; Γιατί δεν βάζετε; Βάλτε 23% στην Εκπαίδευση;». Δώσαμε μάχη για να αποφύγουμε παράλογα μέτρα και σκληρά μέτρα. Ο αναγκαίος συμβιβασμός όμως είχε και υποχωρήσεις από την πλευρά μας. Και μια από αυτές τις υποχωρήσεις ήταν στο να δώσουμε ένα μέτρο, στο οποίο δεν πιστεύουμε το έχω πει πολλές φορές εγώ. Η δική μας οικονομική ανάλυση είναι ότι θα έχουμε πολύ μεγαλύτερα οφέλη έσοδα στο ελληνικό δημόσιο όχι με την αύξηση του συντελεστή, αλλά με την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ.

Και εκεί σκοπεύουμε και γι' αυτό έστειλα και επιστολή στο Σουλτς και συνομίλησα και με τους επικεφαλής των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Αριστεράς στο Κοινοβούλιο που συμφωνούν να είναι το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρατηρητής και συμμέτοχος. Η τρόικα που έγινε κουαρτέτο, να συμπληρωθεί και από το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είναι ο κατ' εξοχήν δημοκρατικός θεσμός, διότι έχει τη δυνατότητα του δημοκρατικού ελέγχου και να ελέγχουμε την εφαρμογή του προγράμματος και να δούμε αν αυτό το μέτρο θα αποδώσει ή όχι. Γιατί ένα μέτρο το οποίο δεν αποδίδει, πρέπει να αλλάξει.

Συνεπώς θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εδώ η υποκρισία περισσεύει και αναφέρομαι στην υποκρισία σε σχέση με το θέμα των ιδιωτικών σχολείων, της ιδιωτικής Εκπαίδευσης, διότι είναι ένα μέτρο το οποίο ψήφισε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή, δεν έφερε καμία αντίρρηση να εξαιρεθεί, το υπερψήφισε.

Και εν τοιαύτη περιπτώσει πρέπει να γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι όταν πρέπει να τηρήσεις μια συμφωνία, δεν έχει νόημα να σηκώνεις επικοινωνιακό κουρνιαχτό, αλλά να είσαι χρήσιμος. Εμείς θέλουμε να προχωρήσουμε και θα προχωρήσουμε στην αντικατάσταση αυτού του μέτρου βρίσκοντας όμως ένα ισοδύναμο. Και δεν μπορεί να είναι το ισοδύναμο να πάμε 23% το ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας, διότι όσο επώδυνο είναι για κάποιους οι οποίοι έχουν την οικονομική δυνατότητα και στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, τόσο επώδυνο είναι όμως και για εκατομμύρια ανθρώπους που πρέπει να ταΐζουν τα παιδιά τους με μοσχαρίσιο κρέας, για να συνεννοηθούμε.

Στο θέμα αυτό εμείς ζητάμε από την υπηρεσιακή Κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναστολή εφαρμογής του μέτρου και προσανατολιζόμαστε να βρούμε το ισοδύναμο εκείνο που δεν θα έχει επίπτωση στα δημόσια έσοδα, ούτως ώστε να το αντικαταστήσουμε, αλλά να είναι ένα ισοδύναμο το οποίο δεν θα δημιουργεί επιπρόσθετο κόστος στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».