Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
22/10/2015
Κορυφαία διάκριση της Νομικής Σχολής Αθηνών

Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, ως πρωταθλήτρια Ευρώπης, στον παγκόσμιο τελικό του Διεθνούς Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος, «Manfred Lachs 2015» (Ιερουσαλήμ, 13-15 Οκτωβρίου 2015), κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον κόσμο, αφού πρώτα απέκλεισε την πρωταθλήτρια Αφρικής και αντιμετώπισε στον τελικό, ενώπιον τριών Δικαστών του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, την ομάδα του Πανεπιστημίου του Mississippi.

Η εκπληκτική απόδοση των Ελλήνων φοιτητών επισφραγίσθηκε με τη βράβευση του κ. Αθανασίου Πλεξίδα ―μέλους της ομάδας― ως καλύτερου αγορητή του διαγωνισμού παγκοσμίως!

Ο διαγωνισμός «Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition» διοργανώνεται, σε ετήσια βάση, από το International Institute of Space Law και, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, από το European Centre of Space Law (ECSL). Η προς κρίση υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε θέματα που ήδη απασχολούν εντονότατα τη διεθνή κοινότητα, όπως η ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων στο εξω-ατμοσφαιρικό Διάστημα και η λήψη μέτρων για την αποφυγή της σύγκρουσης με τη γη διαστημικών αντικειμένων (μετεωρίτες, κ.λπ.).

Η εμφάνιση και απόδοση των Ελλήνων φοιτητριών και φοιτητών απέσπασε τον θαυμασμό και τους επαίνους τόσο των παρευρισκόμενων μελών του International Institute of Space Law, όσο και των τριών Δικαστών της Χάγης που έκριναν την εικονική υπόθεση: Peter Tomka (Σλοβακία), Dalveer Bhandari (Ινδία) και Kirill Gevorgian (Ρωσία).

Αξίζουν, λοιπόν, τα θερμότερα συγχαρητήρια στα μέλη της ομάδας: στους προπτυχιακούς φοιτητές Αθανάσιο Πλεξίδα, Μαρία Βασιλάκη και Μαριάνθη Κουτρή, που έφθασαν κυριολεκτικά… στα άστρα, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του Λέκτορα της Νομικής Σχολής κ. Γ. Κυριακόπουλου, τον οποίο συνεπικούρησαν, στην προετοιμασία της ομάδας, ο μεταπτυχιακός φοιτητής κ. Χαράλαμπος Παναγιωτόπουλος, καθώς και η προπτυχιακή φοιτήτρια κ. Νίκη Κουρή, αμφότεροι μέλη της περυσινής ομάδας της Σχολής στον εν λόγω διαγωνισμό.

Η διάκριση αυτή αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, ότι, σε χαλεπούς καιρούς, οι Έλληνες φοιτητές μπορούν να θέτουν τους υψηλότερους των στόχων και να τους κατακτούν, με το ταλέντο τους, το πάθος τους για γνώση και πρόοδο και την αστείρευτη διάθεσή τους να ονειρεύονται και να οραματίζονται. Μέσα σ’ ένα δυσοίωνο παρόν, τα παιδιά αυτά μας δείχνουν ότι το μέλλον όχι μόνο τους ανήκει, αλλά έχει ήλιο και φως.