Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
09/11/2015
Αλλαγές στο ΕΑΠ

Τον μετασχηματισμό του ΕΑΠ σε αυτοδύναμο Ίδρυμα με την εκλογή οργάνων, όπως και στα άλλα ΑΕΙ και την αντικατάσταση της διαδικασίας της κλήρωσης με κριτήρια επιλογής των φοιτητών μελετά το υπουργείο Παιδείας, όπως εξήγγειλε στη Βουλή η Αν. υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου ύστερα από σχετική ερώτηση του Βουλευτή Ανδρέα Κατσανιώτη.

Αναφερόμενη στη διοικούσα Επιτροπή του ΕΑΠ η κ. Αναγνωστοπούλου τόνισε: "Η νέα διοικούσα Επιτροπή ανέλαβε στις 28/8/2015 τα καθήκοντά της και κληρονόμησε μαζί με άλλα ζητήματα και αυτό των διοικητικών υπαλλήλων. Μάλιστα, κλήθηκε να αντιμετωπίσει σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα τη λήξη των συμβάσεων αυτών των ανθρώπων, οι οποίες λήγουν στις 15/11/2015, γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι ενταγμένοι και αμείβονται από ΕΣΠΑ. Αυτά που έκανε αμέσως η νέα διοικούσα επιτροπή, για να επιλυθεί το ζήτημα και να μη μείνουν εκατόν εβδομήντα επτά άνθρωποι στο δρόμο και θιγεί η ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου, είναι τα εξής:

  • υπέβαλε αίτημα για έγκριση παράτασης των έργων ΕΣΠΑ για ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τη λήξη των ΕΣΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απόφαση η οποία έχει ήδη ληφθεί και έχει παραταθεί η αμοιβή και το έργο των εργαζομένων κατά ένα μήνα
  • πρότεινε -και έγινε αποδεκτή- την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, σύμφωνα με την οποία θα δοθεί λύση για την παραμονή των παραπάνω συμβασιούχων μέχρι 31/8/2016, ούτως ώστε να μη θιγεί η ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος
  • σε συνεργασία με εμάς θα προχωρήσει σε κατάσταση οργανοδιαγράμματος, ώστε να φανεί ποιες είναι ακριβώς οι διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, οι οποίες πρέπει να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν κανονικά. Μετά την οριστικοποίηση του οργανοδιαγράμματος του Ιδρύματος -που επιμένω ότι θα γίνει μέχρι να λήξει η σύμβαση στις 31/8/2016- θα γίνει διαγωνισμός με διαφανείς διαδικασίες. Σ' αυτόν τον διαγωνισμό, βεβαίως, θα μπορούν να συμμετέχουν με επιπλέον μοριοδότηση και οι ήδη υπάρχοντες υπάλληλοι του ΕΑΠ, ούτως ώστε να έχουμε επιτέλους ένα μόνιμο διοικητικό προσωπικό στο ΕΑΠ, κάτι που δεν είχαμε επί τόσα χρόνια".

Σχετικά με την κλήρωση των φοιτητών η κ. Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι "να μην παίρνονται νέοι φοιτητές με κλήρωση, αλλά να παίρνονται αυτοί οι φοιτητές με άλλα κριτήρια και όχι της τυχαιότητας και να έχουμε ένα Πανεπιστήμιο το οποίο να μπορεί να πάρει ακόμη περισσότερο κόσμο και να δίνει και υποτροφίες σε αυτόν τον κόσμο, γιατί έχει και τη δυνατότητα".

Τέλος η υπουργός χαρακτήρισε το ΕΑΠ καινοτόμο Πανεπιστήμιο, που δίνει δεύτερη ευκαιρία, με τεράστιο κοινωνικό ρόλο. "Θα γίνει συζήτηση και με τα άλλα ιδρύματα της χώρας, πώς μπορεί διοικητικά, θεσμικά, ερευνητικά να μετασχηματιστεί το Πανεπιστήμιο, ώστε να γίνει αυτοδύναμο. Διότι αυτός είναι ο στόχος, να γίνει αυτοδύναμο και όχι να μένει από το 1998 μέχρι σήμερα σε αυτή την κατάσταση που είναι".