Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
24/11/2015
Αρχίζει την Πέμπτη ο Εθνικός διάλογος για την Παιδεία

Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου αρχίζει ο Εθνικός διάλογος για την Παιδεία, όπως ανακοίνωσε η Αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Σία Αναγνωστοπούλου.,

Η κ. Αναγνωστοπούλου σε συνάντηση που είχε με την Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ, τόνισε ότι ο διάλογος θα περιλάβει όλα τα θέματα της παιδείας, θα έχει ορισμένο χρονοδιάγραμμα και θα ξεκινήσει σε «λευκό χαρτί».

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να υπάρξει ευρύτερη συνεννόηση για τη μεταρρύθμιση και των τριών βαθμίδων της εκπαίδευσης και να έχεο ολοκληρωθεί έως την άνοιξη, ώστε οι αλλαγές να τεθούν σε εφαρμογή από την επόμενη σχολική χρονιά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ημερησία", ουσιαστικό ρόλο προκειμένου να επιτευχθούν ευρύτερες συμφωνίες με τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα διαδραματίσει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, πρόεδρος της οποίας έχει διοριστεί ο Κώστας Γαβρόγλου, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας των Επιστημών του πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, θα συγκροτηθεί Επιτροπή Διαλόγου η οποία θα αποτελείται από προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό και τον ευρύτερο εκπαιδευτικό χώρο. Επικεφαλής της Επιτροπής αναμένεται να είναι ο Αντώνης Λιάκος, καθηγητής Ιστορίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο πλαίσιο του διαλόγου, θα επανασυσταθεί και το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ), το οποίο θα αναλάβει τη διεξαγωγή διαλόγου ανάμεσα στους φορείς της εκπαίδευσης (π.χ. ομοσπονδίες). Πρόεδρος του ΕΣΥΠ αναμένεται να προταθεί ο Νίκος Θεοτοκάς, καθηγητής Ιστορικής και Θεωρητικής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ιδιαίτερης σημασίας κρίνονται οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, προτάσσεται ο σχεδιασμός ενός νέου χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας, που δεν αποκλείεται να προβλέπει συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ.