Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
22/12/2015
Μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών ή ενοποίησή τους με τα ΑΕΙ

Θετικά βλέπει αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου τη μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών ή την Ενοποίηση του Ανώτατου Χώρου Εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τους προέδρους των τεχνολογικών ιδρυμάτων τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων ο ρόλος των ΤΕΙ στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Η κυρία Αναγνωστοπούλου δήλωσε ότι η προσωπική της άποψη είναι ότι στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία είναι δυνατή η μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, ενώ τόνισε ότι με άμεση νομοθετική ρύθμιση, μπορεί να κατοχυρωθεί η εκπόνηση διδακτορικών διατριβών σε συνεργασία Πανεπιστημιακών τμημάτων και τμημάτων ΤΕΙ.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ δεν έκρυψαν τη δυσαρέκεια τους για το γεγονός ότι στον Εθνικό Διάλογο υπάρχει εκπροσώπηση για τα ΤΕΙ μόνο ενός  ατόμου. Παρόλα αυτά τόνισαν ότι "η συμμετοχή μας στον Εθνικό Διάλογο, ενώ δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό εκπροσώπων των ΤΕΙ, θα είναι θετική, διότι έχει ως στόχο τη θεσμική ολοκλήρωση των ΤΕΙ, παρά το γεγονός ότι ένα νέο σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση τίθεται αυτές τις ημέρες σε διαβούλευση, χωρίς να περιλαμβάνει σημεία των προτάσεων της Συνόδου του Οκτωβρίου 2015».

Η κ. Αναγνωστοπούλου απάντησε ότι από «παράβλεψη» δε συμπεριελήφθησαν στην Επιτροπή του Εθνικού Διαλόγου και άλλα μέλη  και ζήτησε από τη Σύνοδο να προτείνει προς τούτο 5-6 επιπλέον ονόματα Καθηγητών ΤΕΙ για συμπλήρωσή της.

Τέλος τόνισ ε ότι θα υπάρξουν πολλά μέλη-Καθηγητές ΤΕΙ στις Ειδικές Θεματικές Επιτροπές που θα δημιουργηθούν για το διάλογο αυτό.