Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
01/01/2016
Με την υψηλότερη διάκριση αξιολογήθηκε το ΕΚΠΑ κατά τη διαδικασία της εξωτερικής αξιολόγησης

Με την υψηλότερη διάκριση ―worthy of merit― αξιολογήθηκε από τους εξωτερικούς αξιολογητές το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κατά την τελική φάση της διαδικασίας της εξωτερικής ιδρυματικής αξιολόγησης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την εφαρμογή της σε συνεργασία με την ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας).

Στην έκθεση, η οποία έχει αναρτηθεί στη σελίδα της ΜΟΔΙΠ/ΕΚΠΑ μαζί με τις αντίστοιχες παρατηρήσεις του Ιδρύματος, http://modip.uoa.gr/, επισημαίνονται τα ισχυρά πλεονεκτήματα του Ιδρύματος, όπως:

  • Η αξιοθαύμαστη αφοσίωση των μελών ΔΕΠ στην προαγωγή των αντικειμενικών στόχων του Ιδρύματος.
  • Η ευρεία αποδοχή των διαδικασιών αξιολόγησης ως εργαλείου βελτίωσης και ενδυνάμωσης του ΕΚΠΑ.
  • Η θετική επίδραση για το Ίδρυμα της λειτουργίας Π.Μ.Σ. και η μεγάλη απήχησή τους στην κοινωνία.
  • Τα πολλαπλά οφέλη από την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων.
  • Η παρουσία ακαδημαϊκών μονάδων με ιδιαίτερη διεθνή απήχηση και προφανή θετική επίδραση στη λειτουργία του Ιδρύματος.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά και σε αρνητικούς για τη λειτουργία του Ιδρύματος παράγοντες, κατά την κρίση της Επιτροπής, όπως:

  • Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί σε συνδυασμό με τις αδυναμίες του νομοθετικού πλαισίου (ως προς τις τελικές δυνατότητες λειτουργίας), που αποτελούν τουλάχιστον σημαντικές προκλήσεις για την κατάστρωση και εφαρμογή αντίστοιχου στρατηγικού σχεδιασμού.
  • Η έλλειψη ετήσιας ατομικής επιθεώρησης δράσης (review) για το διδακτικό και το μη διδακτικό προσωπικό.
  • Η χαμηλή ταχύτητα αποφοίτησης, που μπορεί, βεβαίως, να αποδοθεί σε πολλά αίτια.

Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά στην ανάγκη η Πολιτεία από κοινού με το Ίδρυμα να οργανώσουν έναν καθολικό, γνήσιο, ειλικρινή, ανοικτό, αποτελεσματικό και εποικοδομητικό διάλογο στρατηγικού σχεδιασμού που θα θέτει τις βάσεις μέσα από μετρήσιμους στόχους για την μακροχρόνια ανάπτυξη και την αριστεία του Ιδρύματος.

Οι Πρυτανικές Αρχές αντιλαμβάνονται συνολικά τη διαδικασία της αξιολόγησης του Ιδρύματος και τα συγκεκριμένα πρόσφατα αποτελέσματά της ως πηγή ενθάρρυνσης για την παραπέρα συνειδητή προσπάθειά τους στην κατεύθυνση βελτίωσης και ανάπτυξης του μεγαλύτερου και παλαιότερου Πανεπιστημίου της χώρας.

Η επίτευξη του στόχου αυτού αποτελεί και θα αποτελεί την απολύτως αναγνωριζόμενη συνισταμένη δράσης του ανθρώπινου δυναμικού του Ιδρύματος (διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, φοιτητριών και φοιτητών). Συνάμα η Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την περαιτέρω βελτίωση των υποδομών και των λειτουργιών του Ιδρύματος. Η Πολιτεία οφείλει, και ευελπιστούμε ότι θα το πράξει, σύμφωνα και με τις πρόνοιες του Συντάγματος, να στηρίξει και να ενισχύσει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, που σήμερα αποτελεί νησίδα αριστείας στην ελληνική πραγματικότητα.