Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
10/03/2016
Εκπαιδευτικές δραστηριότητες από το ΕΚΠΑ για τα παιδιά των προσφύγων στον Ελαιώνα

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης με την μορφή μιας παιδαγωγικής παρέμβασης πήρε το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων στον Ελαιώνα.

Η δράση παρουσιάσθηκε κατά τη διάρκεια ειδικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 στο Αμφιθέατρο «Άλκης Αργυριάδης» του Κεντρικού Κτηρίου του Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Μια ομάδα φοιτητών και φοιτητριών, υπό την εποπτεία και τον συντονισμό της Καθηγήτριας κ. Αλ. Ανδρούσου και τη στήριξη όλων των μελών ΔΕΠ και του προσωπικού του Τμήματος, ανέλαβε να οργανώσει μια παρέμβαση δοκιμάζοντας να δουλέψει σε ένα ανοιχτό, δυναμικό και ιδιαιτέρως ρευστό πλαίσιο. Αυτή η εκπαιδευτική–κοινωνική παρέμβαση έχει ως αποδέκτες τα παιδιά των προσφύγων που βρίσκονται στον Ελαιώνα και αποσκοπεί να τα βοηθήσει να εκφραστούν, να παίξουν, να διασκεδάσουν και να λειτουργήσουν πάλι ως παιδιά.

Οι δράσεις οργανώνονται με βάση τη θεωρητική θέση της Κριτικής Παιδαγωγικής, που αποτελεί ένα βασικό σημείο αναφοράς στην εκπαίδευση των φοιτητών και των φοιτητριών του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.

Ο Πρύτανης, καθηγητής κ. Μ.-Α. Δημόπουλος, στην προσφώνησή του, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών μπροστά στο σημερινό δράμα δεν έκλεισε τα μάτια. Από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στους πρόσφυγες με τις δυνάμεις και τον τρόπο του. Πολλά μέλη Δ.Ε.Π. μεμονωμένα, Μονάδες, Τμήματα και Σύλλογοι ανέπτυξαν τη δράση τους, έτσι ώστε να προσφέρουν ό,τι ήταν δυνατό στους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται. Η πανεπιστημιακή μας κοινότητα συγκρότησε κεντρικά ένα Δίκτυο Αλληλεγγύης και προσφοράς για τους πρόσφυγες, πιστεύοντας ότι μπορούμε, παρά τις δυσκολίες, να προσφέρουμε περισσότερα».

 Η Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Αγωγής κ. Θ. Δραγώνα στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στο τεράστιο προσφυγικό κύμα, που όπως τόνισε «είναι μια μεγάλη πρόκληση για την ελληνική κοινωνία σε πολλά επίπεδα. Μας δοκιμάζει, μας πανικοβάλει, μας αποσταθεροποιεί, μας θυμώνει και μας ενοχοποιεί, μας βγάζει μερικές φορές έναν κακό εαυτό, αλλά αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ο καλός εαυτός που υπερίσχυσε σε τόσες και τόσες περιπτώσεις. Ένας τέτοιος καλός εαυτός είναι αυτό που γίνεται σήμερα εδώ ενταγμένο στην κινητοποίηση ολόκληρου του πανεπιστημίου μας για το προσφυγικό».

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη της παρέμβασης, καθηγήτρια κ. Ανδρούσου, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η πρόκληση είναι μεγάλη για όλη την κοινωνία και μεγαλύτερη για την πανεπιστημιακή κοινότητα που εκπαιδεύει τις νέες γενιές. Ελπίζω η σημερινή ημερίδα μας να αποτελέσει την αρχή για την δημιουργία συνεργασιών με στόχο ακριβώς τη συλλογικότητα και τον πολλαπλασιασμό της αποτελεσματικότητάς μας. Για το καλό όλων και όχι μόνο των προσφύγων σήμερα, μεταναστών χθες, ποιος ξέρει ποιών αύριο».