Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
31/03/2016
"Σχολικά γεύματα" σε δημοτικά σχολεία της Αττικής

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και συζήτησε μεταξύ άλλων για την πιλοτική Δράση «Σχολικό Γεύμα» που υλοποιείται από τις αρχές του χρόνου σε 9 δημοτικά σχολεία του Δήμου Περάματος και αφορά σε 1.405 μαθητές.

Το πρόγραμμα αυτό από αύριο 1η Απριλίου 2016 θα εγκαινιαστεί και σε άλλα 9 δημοτικά σχολεία της Περιφέρειας Αττικής όπου φοιτούν 1.668 μαθητές.

Η Δράση με την παροχή ενός ζεστού σχολικού γεύματος ημερησίως, στοχευμένα αντιμετωπίζει συνέπειες από τον αυξημένο κίνδυνο φτώχειας που αντιμετωπίζουν παιδιά που ζουν σε περιοχές-θύλακες υψηλής ανεργίας. Στόχος για τη σχολική χρονιά 2016-2017 είναι η επέκταση και διεύρυνση της Δράσης με την ένταξη συνολικά 200.000 μαθητών, από τους περίπου 600.000 που φοιτούν στη χώρα.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των γευμάτων, που βασίζεται στις αρχές τις μεσογειακής διατροφής και παράγεται με εποχικά προϊόντα, αλλά και η αξιολόγηση του προγράμματος γίνεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. Η πολιτική για τα σχολικά γεύματα αποτελεί ένα πρωτότυπο και ελπιδοφόρο εγχείρημα νέων τρόπων συνεργασίας του κράτους με τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας -αφού η δράση υλοποιείται από 3 Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) της Αττικής- και την κοινωνία των πολιτών, καθώς η χρηματοδότηση γίνεται με τη μέθοδο του crowdfunding (http://www.act4greece.gr/).

Η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη νέων μορφών δράσης που θα κινητοποιούν τόσο τις δημόσιες δομές όσο και τις κοινωνικές πρωτοβουλίες. Η πολύπλευρη στήριξη και ενίσχυση της κοινωνίας προς τέτοια εγχειρήματα είναι καθοριστική τόσο για τη χρηματοδοτική βιώσιμότητά τους όσο και για την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητά τους.

Στο πλαίσιο του Πιλοτικού Προγράμματος σίτισης «Σχολικά γεύματα» αναμορφώνεται ως προς τη διάρκεια των διδακτικών ωρών το ωρολόγιο πρόγραμμα των παρακάτω Δημοτικών Σχολείων, προκειμένου να υλοποιηθεί σε αυτά το πρόγραμμα:

α. 5ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Καματερού

β.10ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων Ανάκασα

γ. 11ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων

δ.4ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου

ε. 5ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου

στ. 4ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Χαλανδρίου

ζ. Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Παλαιού Φαλήρου

η. Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αλσούπολης

θ. 2ο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Νέας Χαλκηδόνας