Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
06/04/2016
Καταργείται η προσκόμιση πιστοποιητικών Δημοτολογίου για τις εγγραφές

Καταργείται από φέτος η προσκόμιση πιστοποιητικών Δημοτολογίου για τις εγγραφές στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 350.000 πιστοποιητικά για εγγραφές/μεταβολές ετησίως καταργούνται και περνάνε πλέον στην ιστορία.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, και ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκος Φίλης, τονίστηκε ότι:

«Σήμερα, στην εποχή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης τα πιστοποιητικά έχουν κλείσει τον κύκλο ζωής τους και δεν έχουν λόγο ύπαρξης, καθώς πλέον θα μεταφέρεται μόνο η απαραίτητη πληροφορία και όχι το έγγραφο. Έτσι, με τη διασύνδεση του Εθνικού Δημοτολογίου με το πληροφοριακό σύστημα «My School» επιτυγχάνονται τρεις σημαντικοί στόχοι:

  • διευκολύνονται οι οικογένειες που απαλλάσσονται από χρονοβόρες ενέργειες,
  • επιτυγχάνεται σημαντική δημοσιονομική ωφέλεια
  • το σύνολο της κρατικής μηχανής παίρνει μία ακόμη βαθειά ανάσα από το ασφυκτικό κλίμα και τις δυσλειτουργίες των γραφειοκρατικών βαρών».

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, «Αν αυτό το σύστημα είχε εφαρμοστεί τον Σεπτέμβριο θα είχαμε γλιτώσει τη διαδικασία έκδοσης 350.000 πιστοποιητικών για εγγραφές και μεταβολές στο σχολικό σύστημα… Κάθε έτος για εγγραφές στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά απαιτούνται περίπου 250.000 πιστοποιητικά, που αντιστοιχούν σε 40.000 εργατοώρες και 5.704 εργατοημέρες. Επίσης θα μπορούσε κανένας να λάβει υπόψη ότι έχουμε έξοδα από τις εκτυπώσεις, τα φαξ, τα τηλέφωνα και βεβαίως το σημαντικότερο, που μπορεί να μην έχει οικονομική άμεση αποτίμηση αλλά αφορά τη ζωή των πολιτών, είναι η απώλεια χρόνου, η ταλαιπωρία των πολιτών και ό,τι συνεπάγεται από αυτή τη ταλαιπωρία».

Το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τη δημόσιο διοίκηση και το Υπουργείο Εσωτερικών μελετά και άλλους τρόπους εξοικονόμησης χρόνου και κόστους, προκειμένου να λειτουργούν τα σχολεία απερίσπαστα από την γραφειοκρατική ταλαιπωρία. Ένα από αυτά είναι το θέμα της καταγραφής των απουσιών και της ειδοποίησης των οικογενειών για τις απουσίες των παιδιών. «Ένα θέμα το οποίο απορροφά πολλές ώρες από προσωπικό και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δίνουν το καλύτερο εαυτό τους μέσα στο σχολειό, και δεν είναι δυνατόν να τους επιβαρύνουμε με καθήκοντα μίας γραμματειακής υποστήριξης τόσο, θα έλεγε κάποιος, εξόφθαλμα γραφειοκρατικά. Θα το σκεφτούμε, είμαστε κοντά σε μία λύση πιο αυτόματης ειδοποίησης για το θέμα των απουσιών».