Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
17/06/2016
Πανελλαδικές: Συνωστισμός στις μεσαίες βαθμολογίες

Συνωστισμός στις μεσαίες βαθμολογίες προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

«Ο πρώτος μεγάλος στόχος για το 2016 επιτεύχθηκε. Οι εξετάσεις είχαν απόλυτη επιτυχία και ήταν από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές εξετάσεις των τελευταίων ετών» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου για τις πανελλαδικές.

Ως προς τις επιδόσεις των μαθητών, στα αρχαία ελληνικά έγραψε πάνω από τη βάση το 47,35%, ενώ αρίστευσε το 10,25%, στα λατινικά το 69,09% και στην ιστορία το 52,23%. Στα μαθηματικά θετικών σπουδών πάνω από τη βάση έγραψε το 53,24%, στη φυσική το 69,5% και στη χημεία το 75,27%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις,

  • οι Ιατρικές Σχολές θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα ή θα παρουσιάσουν μικρή άνοδο
  • στις Πολυτεχνικές και Οικονομικές σχολές αναμένεται πτώση
  • αυξομοιώσεις θα σημειωθούν στις ανθρωπιστικές Επιστήμες
  • μεγάλη θα είναι η πτώση στα Παιδαγωγικά Τμήματα κυρίως της Περιφέρειας
  • οι βάσεις εισαγωγής και στα Παραϊατρικά και γεωπονικά τμήματα θα ανέβουν
  • ανοδική τάση θα καταγραφεί στις Αστυνομικές σχολές

Αναφορικά με τα θέματα που επελέγησαν, ο κ. Φίλης τόνισε ότι «ήταν θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας, όπως πρέπει να είναι, έτσι ώστε να γίνεται μια σωστότερη επιλογή των παιδιών. Επίσης ήταν θέματα με σαφήνεια διατυπωμένα και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η διαδικασία της αναβαθμολόγησης ήταν πολύ περιορισμένη σε σχέση με άλλες χρονιές. Ούτε υπήρξε ανάγκη να σταλούν διευκρινίσεις, όπως γινόταν άλλες χρονιές. Με αυτή την έννοια είχαμε κανονικές πανελλαδικές εξετάσεις.

«Τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, με αποτέλεσμα να έχουμε φέτος καλύτερες κατανομές» ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιάννης Παντής.

Στις εξετάσεις μπήκαν συνολικά 650 θέματα, τα οποία ήταν από το βιβλίο, δηλαδή από την τάξη διδασκαλίας.

Δείτε αναλυτικά τα Στατιστικά στοιχεία πανελλαδικών εξετάσεων  εδώ