Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
27/06/2016
Σία Αναγνωστοπούλου: «Στηρίζουμε τη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση»

Τον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για τη διαμόρφωση του ενιαίου χώρου ΑΕΙ και Ερευνητικών Ιδρυμάτων παρουσίασε η Σία Αναγνωστοπούλου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "ΑΥΓΗ". Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας προανήγγειλε τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τις μετεγγραφές, προκειμένου να γίνει πιο “ευέλικτο”, αλλά τόνισε ότι “στόχος είναι να βοηθήσουμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να μείνουν στα ιδρύματα στα οποία εισήχθησαν”.

- Κυριαρχεί η αντίληψη πως τα ΤΕΙ έχουν ιδιαίτερα ζητήματα. Τι θέση θα έχουν στον νέο ακαδημαϊκό χάρτη;

"Καταρχάς, όπως το έχω τονίσει πλειστάκις, επιδιώκουμε την αναβάθμιση των ΤΕΙ, την ισότιμη με τα πανεπιστήμια θέση τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα ΤΕΙ έχουν, λόγω παθογενειών του παρελθόντος, κάποια ιδιαίτερα προβλήματα που αντανακλώνται και στην αναλογία διαδασκόντων / διδασκομένων. Αυτές οι παθογένειες εντάθηκαν με το απολύτως ανορθολογικό σχέδιο «Αθηνά», έμπνευσης Αρβανιτόπουλου, με το οποίο έγινε μια αναδιάταξη των τμημάτων κυρίως των ΤΕΙ -συγχωνεύσεις, καταργήσεις κ.λπ.- χωρίς σχέδιο, χωρίς σκέψη, χωρίς τίποτα. Μπήκαν και βγήκαν πινέζες στον χάρτη.

Αυτή την κατάσταση πρέπει να τη διαχειριστούμε με περίσκεψη, με τη μέριμνα να ενισχυθεί -όπου αυτό χρειάζεται- η ακαδημαϊκότητα των σπουδών, αλλά και η τεχνολογική ιδιαιτερότητα των ΤΕΙ. Μια ιδιαιτερότητα εξαιρετικά χρήσιμη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Θέλω ωστόσο να τονίσω ότι δεν βιαζόμαστε για να κάνουμε τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, για ν’ αλλάξουμε το DNA των ιδρυμάτων (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ). Όπως έλεγε και ο Άγγελος Ελεφάντης, “οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία θέλουν λεφτά και χρόνο”. 

- Με τις μετεγγραφές τι θα κάνετε;

"Έχουμε ετοιμάσει προτάσεις για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου προκειμένου να γίνει πιο “ευέλικτο”. Υπάρχει βέβαια δεσμευτική απόφαση του ΣτΕ που δεν επιτρέπει το ξεπέρασμα ενός ορίου μετεγγραφών σε ένα τμήμα που θα έθετε σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του. Θα εισαχθούν κριτήρια για περιπτώσεις που δεν προβλέπονταν μέχρι σήμερα στον νόμο.

Αυτό που μας ενδιαφέρει όμως -και γι' αυτό εξετάζουμε διεξοδικά το ζήτημα των φοιτητικών εστιών είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους φοιτητές να παραμείνουν στα τμήματα της περιφέρειας. Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας. Στόχος είναι να βοηθήσουμε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να μείνουν στα ιδρύματα στα οποία εισήχθησαν.

Η αποψίλωση των ιδρυμάτων της περιφέρειας δεν είναι προς όφελος κανενός. Έχω ήδη στείλει επιστολές σε όλους τους δημάρχους της χώρας όπου υπάρχουν ΑΕΙ να με ενημερώσουν για τα άδεια κτήρια, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προς όφελος των φοιτητών και των φοιτητριών. Να σημειώσω εδώ ότι και για τις φοιτητικές εστίες -όπως και για πολλά άλλα- είναι σαν να ξεκινάμε από το μηδέν: έλλειψη νόμιμων αδειών και άλλα πολλά προβλήματα που δεν επιλύθηκαν επί δεκαετίες.

Το χειρότερο πρόβλημα αυτής της χώρας δεν είναι το αν και πόσοι «έφαγαν λεφτά» όταν υπήρχαν, αλλά το ότι καλλιεργήθηκε και εμπεδώθηκε η νοοτροπία «ό,τι είναι δημόσιο είναι τζάμπα». Κανείς δεν σκέφτηκε ότι το δημόσιο είναι «ακριβό χρήμα» επειδή το πληρώνουν οι φορολογούμενοι/ες, γι' αυτό πρέπει να “πιάνει τόπο”. Φαίνεται ότι δεν έπιασε τόπο".

- Η συνταγματική αναθεώρηση “ανοίγει” θέμα ιδιωτικών πανεπιστημίων. Εσείς τι λέτε;

"Η συνταγματική αναθεώρηση δεν συνεπάγεται αυτόματα ιδιωτικά πανεπιστήμια για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μια νεοφιλελεύθερη εμμονή που υποστηρίζεται με θέρμη από τη νεοφιλελεύθερη πτέρυγα της Ν.Δ. και τους ιδεολογικούς συμμάχους της. Είναι αδιαπραγμάτευτο για εμένα, όχι από ιδεοληψία, αλλά γιατί η Παιδεία πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έρθουν να εμπεδώσουν την Παιδεία ως πεδίο ανταγωνισμού, ενώ οφείλουν να είναι πεδίο επικουρικότητας, συνεργατικότητας και αλληλεγγύης. Η Πολιτεία πρέπει να δίνει το στίγμα της ευκαιρίας να γίνουν όλοι άριστοι και όχι λίγοι. Αυτό θα πρέπει να είναι και το στίγμα της Αριστεράς".