Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
28/06/2016
Σ. Αναγνωστοπούλου: Η Πολιτεία υποχρεούται να εξασφαλίσει τους τρεις κύκλους σπουδών δωρεάν"

Στο νομοσχέδιο που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για τα μεταπτυχιακά αναφέρθηκε η Αν. υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αυγή» τονίζοντας:

"Ενώ έχουμε πολλά πολύ καλά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, κάποια -ευτυχώς πολύ λιγότερα- δεν φαίνεται να πληρούν αντικειμενικά κριτήρια, ενώ σε πολλές περιπτώσεις διαπιστώθηκε μια κούρσα ανταγωνισμού σε δίδακτρα.

Όμως, δημόσια και δωρεάν Παιδεία σημαίνει ότι η Πολιτεία υποχρεούται και σε εποχές κρίσης -κατ' εξοχήν σε αυτές- να εξασφαλίσει τους τρεις κύκλους σπουδών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό) δωρεάν. Επιπλέον να θέτει το πλαίσιο κριτηρίων λειτουργίας υψηλής ποιότητας προγραμμάτων ενταγμένων στη λογική ενός ενιαίου συστήματος έρευνας. Με αυτόν τον γνώμονα ετοιμάζουμε το νομοσχέδιο και πάντα σε συνεχή διαβούλευση με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΑΕΙ.

Να υπογραμμίσω εδώ ότι τα ΑΕΙ έχουν το αυτοδιοίκητο, που σημαίνει λειτουργία ελεύθερη και απρόσκοπτη από την πολιτική ηγεσία. Όμως αυτό δεν σημαίνει αυτονομία. Κανένας δημόσιος φορέας ή θεσμός δεν μπορεί να μη λειτουργεί βάσει κανόνων που η Πολιτεία θεσπίζει. Τα ΑΕΙ δεν είναι επιχειρήσεις που λειτουργούν αυτόνομα και ακολουθούν τους νόμους της αγοράς. Είναι δημόσια «πρόσωπα» που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον".