Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
12/09/2016
Η Νέα Δημοκρατία για τις αλλαγές στο Γυμνάσιο

Έντονη κριτική στον υπουργό Παιδείας για τις αλλαγές που προωθεί και θα ισχύσουν από φέτος στα γυμνάσια της χώρας ασκεί ο τομέας Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρονται τα εξής:

1. Χωρίζει τα μαθήματα σε πρωτεύοντα, δευτερεύοντα και τριτεύοντα επιστρέφοντας σε αναχρονισμούς του παρελθόντος. Οι μαθητές θα έχουν εξετάσεις ανακεφαλαιωτικές τον Ιούνιο μόνο στα 4 αναφερόμενα ως πρωτεύοντα μαθήματα (Γλώσσα, Ιστορία, Μαθηματικά, Φυσική). Η Νεοελληνική Γλώσσα, λοιπόν, θα εξετάζεται, αλλά όχι και η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία ούτε από το πρωτότυπο, ούτε σε μετάφραση! Τα αρχαία ελληνικά εξοβελίζονται στο πυρ το εξώτερον μετά και τη δραστική μείωση από φέτος των ωρών διδασκαλίας τους σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου. Επομένως, για όλα αυτά τα μαθήματα δεν ισχύει το “η επανάληψη μήτηρ μαθήσεως”. Στην ουσία περιθωριοποιούνται τα περισσότερα διδασκόμενα στο Γυμνάσιο μαθήματα γιατί, όπως γνωρίζουν καλά οι εκπαιδευτικοί “ότι δεν εξετάζεται, ακυρώνεται”.

2. Θα εξετάζεται η Φυσική, αλλά δεν θα εξετάζεται η Χημεία και η Βιολογία. Αντί να προχωρήσουν σε ενοποίηση των μαθημάτων Φυσικών Επιστημών (science), όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που θα ήταν απολύτως συμβατό με το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγραμμάτων Σπουδών, προχωρούν σε κατάτμηση.

3. Δεν θα εξετάζονται οι ξένες γλώσσες, η Γεωγραφία, η Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή, τα Θρησκευτικά και άλλα μαθήματα.

4. Επίσης, ο κ. Φίλης χαμηλώνει τις προϋποθέσεις προαγωγής. Συγκεκριμένα, μέχρι τώρα για να προαχθεί μαθητής Γυμνασίου θα έπρεπε ή να έχει τελικό βαθμό τουλάχιστον 10 σε όλα τα μαθήματα ή σε περίπτωση που σε κάποιο ή κάποια μαθήματα έχει βαθμό μικρότερο του 10 θα έπρεπε να επιτυγχάνει γενικό μέσο όρο 12,5 σε όλα τα μαθήματα (πλην Γυμναστικής, Μουσικής, Καλλιτεχνικών, Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Οικιακής Οικονομίας και Βιωματικών δράσεων). Τώρα ο μαθητής θα μπορεί να προάγεται έχοντας και στα τέσσερα πρωτεύοντα μαθήματα (Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική και Ιστορία) οκτώ (!) φτάνει να έχει γενικό μέσο όρο σε όλα τα διδασκόμενα μαθήματα δώδεκα!! Το δημόσιο γυμνάσιο δυστυχώς -όπως έκανε προηγουμένως η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και με το Λύκειο- μετατρέπεται από χώρο γνώσης, προσπάθειας και αγωγής σε τόπο αμέλειας και απόλυτης χαλάρωσης.

5. Ακόμη και στην απίθανη περίπτωση που ένας μαθητής παραπέμπεται σε επαναληπτικές εξετάσεις, αυτές θα γίνονται τον Ιούνιο και όχι τον Σεπτέμβριο, μετά από υποστηρικτική διδασκαλία (φροντιστήριο) στο σχολείο μόλις πέντε ή δέκα ημερών. Ό,τι δηλαδή ο μαθητής δεν έμαθε σε ένα χρόνο θα το αναπληρώνει μέσα σε πέντε ή δέκα το πολύ διδακτικές ημέρες!

6. Στην ουσία πρόκειται για ακώλυτη προαγωγή, γεγονός που σε τελική ανάλυση θα λειτουργήσει σε βάρος της μόρφωσης των φτωχών μαθητών, των οποίων οι γονείς δεν θα μπορούν να πληρώνουν την κατάκτηση της απαραίτητης γενικής και ειδικής γνώσης καταφεύγοντας σε φροντιστήρια ή στέλνοντάς τους σε καλά ιδιωτικά σχολεία.

7. Τέλος, είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι ώρες διδασκαλίας στο Γυμνάσιο μειώνονται από 35 σε 32 -όχι για παιδαγωγικούς λόγους αλλά για εξοικονόμηση εκπαιδευτικών- δεν υπάρχει καμία μείωση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού απουσιών. Μάλιστα 64 από αυτές (σε σύνολο 110) προβλέπεται να είναι απολύτως αδικαιολόγητες και πολλές φορές εν αγνοία των γονέων.