Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
12/09/2016
Αντιδρούν οι φιλόλογοι στη μείωση των αρχαίων

"Ο κ. Φίλης, με την ιδιότητα του Υπουργού Παιδείας αποφάσισε ως φαίνεται να ολοκληρώσει την ολοσχερή καταστροφή την οποία εδώ και καιρό επιχειρεί εις βάρος της πολύπαθης ελληνικής εκπαίδευσης θέτοντας ως πρώτο και βασικό του στό χο τον αφανισμό της κλασικής παράδοσης και των ανθρωπιστικών γραμμάτων από το ελληνικό σχολείο".

Με αυτή τη σκληρή ανακοίνωση απάντησαν οι Φιλόλογοι στις αλλαγές που αφορούν το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων κάνει λόγο για απολυταρχικού χαρακτήρα αφαίρεση ωρών από το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο και πρωτοφανή για την ιστορία του εκπαιδευτικού μας συστήματος απόφαση να αφαιρέσει με υπουργική εγκύκλιο αυτοκρατορικού ήθους το μάθημα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας από τα εξεταζόμενα στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Γυμνασίου.

"Ευελπιστούμε ότι ο εγνωσμένης κλασικής παιδείας Πρόεδρος της Δ ημοκρατίας δεν θα υπογράψει μια τέτοια απόφαση και υπενθυμίζουμε πως στο παρελθόν από την ίδια θέση ο ομόλογός του στο προεδρικό αξίωμα ηγείτο διεθνούς εκστρατείας για τη διάδοση των κλασικών γραμμάτων. Επισημαίνουμε επίσης ότι μας βρίσκει ριζικά αντίθετους η κατάργηση της αξιολόγησης από τον κ. Φίλη εκτός του μείζονος μορφωτικής αξίας μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας και των άλλων μαθημάτων που εντάσσονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου , η οποία μοιραία οδηγεί στη διδακτική τους ακύρωση . Γίνεται έτσι φανερό πως το όλο εγχείρημα εντάσσεται στο πλαί σιο μιας δημαγωγικής εκπαιδευτικής πολιτικής , η οποία ενθαρρύνει τη ραστώνη, επιβραβεύει την ήσσονα προσπάθεια , αποστρέφεται την αριστεία και εν τέλει μάχεται την κοπιώδη αλλά γοητευτική περιπέτεια της γνώσης".

Φίλης για τα Αρχαία Ελληνικά

Αναφερόμενος στη μείωση των ωρών διδασκαλίας των αρχαίων ο Νίκος Φίλης τόνισε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Αγορά: "Στο Γυμνάσιο, η μείωση των ωρών στα Αρχαία αφορά αποκλειστικά και μόνο τη διδασκαλία από το πρωτότυπο και στην Α τάξη συνοδεύτηκε με αύξηση των ωρών στα Νέα Ελληνικά. Η επιλογή αυτή απορρέει από μια παιδαγωγική αντίληψη και υπηρετεί το στόχο να μάθουν να μιλούν τα παιδιά καλύτερα ελληνικά. Επεξεργαζόμαστε τη συνολική αναμόρφωση των προγραμμάτων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας. Άλλωστε το θέμα των Αρχαίων διαχρονικά έχει αποτελέσει κεντρικό ζήτημα των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων του 20ου αιώνα στη χώρα μας".