Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
22/09/2016
ΕΑΠ: Υποτροφίες σε κρατουμένους

Την παροχή 20 υποτροφιών σε κρατούμενους προβλέπει μεταξύ άλλων η Συμφωνία Συνεργασίας που υπέγραψαν ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχης Φυτράκης και ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου καθηγητής Βασίλης Καρδάσης, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου και της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου.

Στην ίδια Συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία κατεύθυνσης αντεγκληματικής – σωφρονιστικής πολιτικής και διοίκησης στο πλαίσιο προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του ΕΑΠ, με ταυτόχρονη επιδότηση των σπουδών των υπαλλήλων των φυλακών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η συμφωνία αυτή ενισχύει την εκπαίδευση των κρατουμένων, με στόχο την ομαλή κοινωνική επανένταξη, ενώ παράλληλα υλοποιεί τη δέσμευση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους για ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση. Παράλληλα, η ενθάρρυνση των υπαλλήλων των Καταστημάτων Κράτησης για σπουδές σχετικές με την εργασία τους θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του σωφρονιστικού συστήματος.

«Δυστυχώς η εποχή της οικονομικής κρίσης, δε φαίνεται να είναι η περίοδος που επιβεβαιώνεται η φράση: ‘όπου ανοίγει ένα σχολείο κλείνει μια φυλακή’. Ωστόσο, στις μέρες μας, γίνονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο χώρο της φυλακής και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό», υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Όταν το Υπουργείο Παιδείας κατορθώνει να φτάνει παντού, όπου χρειάζεται εκπαίδευση, αρχίζει να επιτελεί το σκοπό του», τόνισε από την πλευρά της η αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας κα. Σία Αναγνωστοπούλου και συμπλήρωσε πως αξίωμα του Υπουργείου Παιδείας ήταν και παραμένει: «Η παιδεία, δημόσιο αγαθό για όλες και για όλους».

«Η ιδανικότερη δίοδος για να βγει κανείς από το έγκλημα είναι η συνύπαρξη της εκπαίδευσης με την κράτηση», είπε ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτύχης Φυτράκης. Όπως ανέφερε ο ίδιος, «η εκπαίδευση εξ αποστάσεως απευθύνεται σε όποιον για διάφορους λόγους δεν είχε την ευκαιρία να σπουδάσει και αυτό είναι κάτι που χρειαζόμαστε στις φυλακές».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ε.Α.Π. καθηγητής κ. Βασίλης Καρδάσης, προανήγγειλε πως εφόσον υπάρξει ζήτηση θα δοθούν περισσότερες υποτροφίες στο μέλλον.