Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
24/11/2016
Το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, επισκέφθηκε σήμερα το Ιστορικό Αρχείο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο συμπληρώνει φέτος 25 χρόνια λειτουργίας.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, γίνεται συστηματική προσπάθεια, σε πανελλαδική κλίμακα, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες της κρίσης, για την ανασύσταση της ιστορικής συλλογικής μνήμης και την ενίσχυση των φορέων που εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είναι το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ με το κορυφαίο του έργο. «Βιβλιοθήκες, εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, εκδόσεις, ανάδειξη αρχείων, μπορούν να νοηματοδοτήσουν και να λειτουργήσουν πιλοτικά σε όλη αυτή την προσπάθεια» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης, επισημαίνοντας ότι η Βουλή, τουλάχιστον την τελευταία διετία, έχει τη διάθεση και τη θέληση να ενισχύει αυτές τις πρωτοβουλίες.

«Πάρα πολλές από τις προσπάθειες που γίνονται με στόχο η Βουλή να είναι ανοιχτή στην κοινωνία, αναφέρονται στον τομέα της διατήρησης και της ανασύστασης της συλλογικής μνήμης - αλλά όχι με την έννοια της συντήρησης» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, χαρακτήρισε το Ιστορικό Αρχείο του ΕΚΠΑ «κιβωτό της μνήμης και της ιστορικής διαδρομής του πανεπιστημιακού ιδρύματος, μαζί με το μουσείο του Πανεπιστημίου, καθώς η ανάπτυξη και η λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου συνδέεται στην ουσία με την ανάπτυξη του σύγχρονου ελληνικού κράτους», ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους διαρκείς και άρρηκτους δεσμούς του Πανεπιστημίου Αθηνών με το ελληνικό κοινοβούλιο.