Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
12/12/2016
Προβληματισμός στους πρυτάνεις για τη μείωση του προϋπολογισμού των πανεπιστημίων

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι πρυτάνεις κατά τη διάρκεια της συνόδου τους για τις συνεχείς μειώσεις του τακτικού προϋπολογισμού των Πανεπιστημίων τα τελευταία χρόνια. Χαρακτήρισαν «αδικαιολόγητη» την περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης των ΑΕΙ για το 2017 και ζήτησαν να προβλεφθεί σημαντική αύξηση στα κονδύλια για τη φοιτητική μέριμνα και ιδιαίτερα για τη σίτιση.

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

"Οι συνεχείς μειώσεις του τακτικού προϋπολογισμού των Πανεπιστημίων, κατά τα τελευταία χρόνια, τα έχουν οδηγήσει σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, αφού οι μειώσεις των προϋπολογισμών είναι συνολικά μεγαλύτερες από 70%.

Η πολιτική αυτή ακολουθείται, σύμφωνα με τον κατατεθέντα προϋπολογισμό, και για το έτος 2017 , αφού , παρά την αύξηση του συνολικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας, διαπιστώνεται περαιτέρω αδικαιολόγητη μείωση στον τακτικό προϋπολογισμό των Πανεπιστημίων.

Παράλληλα , το ύψος των κονδυλίων για τη φοιτητική μέριμνα και ειδικά για τη σίτιση έχει στην ουσία μειωθεί και υπολείπεται σημαντικά του απαιτούμενου ύψους για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών , λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων οικονομικών συνθη κών.

Είναι καθοριστικό να γίνει άμεσα σημαντική αύξηση των κονδυλίων για τις δαπάνες λειτουργίας, σίτισ ης και γενικότερα φοιτητικής μέριμνας , με προστασία από οποιεσδήποτε μελλοντικές περικοπές, ώστε τα Πανεπιστήμια να μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας τους.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεω ν , συναισθανόμενη την ιδιαιτέρως σημαντική της ευθύνη για τη λειτουργία των Ιδρυμάτων , θα προχωρήσει σε ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας για τη διαφαινόμενη αδυναμία λειτουργίας τους από την συνεχιζόμενη υποχρηματοδότησή τους, σε ημέρα που θα ανακοινωθεί σύντομα".

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

Η Σύνοδος Πρυτάνεων στην έκτακτη συνεδρίαση της 10 ης Δεκεμβρίου 2016, ύστερα από διεξοδική συζήτηση, διαπίστωσε τα παρακάτω:

Α. Είναι άκρως απαραίτητη η γενναία αύξηση του προϋπολογισμού της φοιτητικής μέριμνας και ιδιαίτερα της σίτισης , προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των φοιτητών.

Β. Η Σύνοδος ζ ητά να παραταθεί ο χρόνος για τη μη απαίτηση Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας και για φοιτητές που εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια από το έτος 2013 και μετά, έως ότου το ζήτημα της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας των αποφοίτων των Πανεπιστημίων αντιμετωπιστεί με μια νέα συνολική νομοθετική ρύθμιση.

Γ. Απαιτείται άμεση νομοθετική ρύθμιση για το σύστημα ΑΠΕΛΛΑ και τα εκλεκτορικά σώματα ώστε να προχωρήσουν τα Πανεπιστήμια σε κανονιστικές πράξεις και εκλογές.

Δ. Χαιρετίζει τις πρόσφα τες δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, σύμφωνα με τις οποίες απαιτείται «ένας ευέλικτος ΕΛΚΕ, που, απαλλαγμένος από την υπέρμετρη γραφειοκρατία, θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα ερευνητικά κονδύλια και θα υποστηρίζει μέλη ΔΕΠ και νέους ερευνητές στην απορρό φηση των ερευνητικών κονδυλίων.» Δι απιστώνει, όμως, ότι το αρχικό πλαίσιο λειτουργίας των ΕΛΚΕ γίνεται, με συνεχή νομοθετήματα, ολοένα και πιο ασφυκτικό, με διαφαινόμενη την αδ υναμία λειτουργίας τους. Ζητά να συναντηθεί η Σύνοδος με τους αρμόδιους Υπουργού ς Παιδείας και Οικονομικών, για να υλοποιηθούν άμεσα οι απαιτούμενες αλλαγές.