Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
14/12/2016
Παν. Μακεδονίας: Δράσεις για τη διάσωση της διαλέκτου και των παραδόσεων του Πόντου

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, προχωρά ένα βήμα ακόμη τη συνεργασία του με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών και εντάσσει σε αυτήν και την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, στόχοι της συνεργασίας είναι η εξ αποστάσεως διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου, η δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού αποθετηρίου, εκδηλώσεις για την ποντιακή διατροφή και κουζίνα, για τα ήθη, έθιμα και παραδόσεις, για τον χορό και την ποντιακή μουσική, αλλά και η προώθηση της ιστορικής αλήθειας για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και των λοιπών χριστιανικών εθνοτήτων της Ανατολής.

Το νέο, τριμερές, σύμφωνο συνεργασίας υπογράφτηκε μεταξύ του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη, του Προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Αντώνιου Παυλίδη και του Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, Αναστάσιου Οσιπίδη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Αχιλλέας Ζαπράνης, υπογράμμισε ότι «μακροπρόθεσμος στόχος της συνεργασίας είναι η δημιουργία στο Πανεπιστήμιο Έδρας για τη “Μελέτη της καθ’ ημάς Ανατολής”. Αυτή θα εξετάσει εκτός των άλλων και το ζήτημα της Γενοκτονίας όχι μόνον των Ποντίων αλλά και των Ασσυρίων και των Αρμενίων. Πάντα υπό το πρίσμα ότι η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για την εμπέδωση της ουσιαστικής φιλίας μεταξύ γειτονικών λαών».

«Είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε μια καλή και στενή συνεργασία τόσο με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας όσο και με το Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, Αναστάσιος Οσιπίδης, «με στόχο να δώσουμε τη δυνατότητα στην εξαιρετικά δραστήρια και οργανωμένη Ποντιακή Νεολαία της Ευρώπης να διατηρήσει και να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές της ποντιακή διάλεκτο».

Την εξαιρετικά επιτυχημένη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας ανέδειξε με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Αντώνιος Παυλίδης, επισημαίνοντας ότι στο πρόγραμμα διδασκαλίας που υλοποιείται αυτό το διάστημα συμμετέχουν περισσότεροι από 320 εκπαιδευόμενοι, ενώ οι αιτήσεις που αρχικά υποβλήθηκαν ξεπερνούσαν τις 670. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «το καθήκον όλων μας είναι να διασώσουμε όλες τις διαλέκτους, καθώς αυτές είναι οι παραπόταμοι που ενισχύουν τον κεντρικό ποταμό, που είναι η ελληνική γλώσσα».

Μεταξύ των πεδίων συνεργασίας συμπεριλαμβάνονται:

  • Η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για εξ αποστάσεως εκπαίδευση των Ελλήνων Ποντίων ή ενδιαφερομένων της Ευρώπης
  • Η καταγραφή και ψηφιοποίηση των μαθημάτων, εισηγήσεων, διαλέξεων, εκδηλώσεων με στόχο τη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού αποθετηρίου και η διάδοση του υλικού αυτού μέσω διαδικτύου ή με άλλον τρόπο
  • Η προώθηση της ιστορικής αλήθειας για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας και των λοιπών χριστιανικών εθνοτήτων της Ανατολής
  • Η οργάνωση σειράς εκδηλώσεων με διαθεματικό προσανατολισμό.
  • Η επίσκεψη σε χωριό της Β. Ελλάδας όπου έχουν εγκατασταθεί Πόντιοι, για τη διά ζώσης εμπειρία των εκπαιδευομένων με τους κατοίκους που ομιλούν ακόμα στην καθημερινότητά τους την ποντιακή διάλεκτο, με στόχο την πρακτική προφορική τους εξάσκηση
  • Η διασύνδεση με τους Ποντίους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η συνδιοργάνωση κοινών δράσεων και εκδηλώσεων για θέματα ιστορικού και πολιτιστικού χαρακτήρα
  • Η προετοιμασία των διαδικασιών και διερεύνηση του περιεχομένου του Μεταπτυχιακού Προγράμματος με θέμα την ιστορία των χριστιανικών εθνοτήτων της καθ’ ημάς Ανατολής.