Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
12/01/2017
Πρύτανης ΕΜΠ: "Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση το Ίδρυμα"

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου έκρουσε ο πρύτανης του Ιδρύματος, Γιάννης Γκόλλιας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες του ΕΜΠ.

Ο Πρύτανης τόνισε ότι σήμερα το Πολυτεχνείο με τη συνεχή μείωση του προϋπολογισμού δεν μπορεί πλέον να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες του , ενώ σε κατάσταση πραγματικά οριακή έχουν πλέον φθάσει πολλές από τις λειτουργίες του.

Το ΕΜΠ κάνει έκκληση προς την Πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης. Ζητεί επίσης, ο προϋπολογισμός να  προστετευθεί και από μελλοντικές περικοπές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία χρηματοδοτησης του ΕΜΠ, το Ίδρυμα καλύπτει τα λειτουργικά του έξοδα με το 30% των εσόδων του που λάμβανε το 2009, τη στιγμή που τα πάγια έξοδά του υπολογίζονται στο 130% του προϋπολογισμού του.

Η απάντηση του υπουργείου Παιδείας

Με αφορμή τα οικονομικά στοιχεία που παρέθεσε σε συνέντευξη τύπου ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, το υπουργείο Παιδείας διευκρινίζει τα ακόλουθα, σχετικά με την χρηματοδότηση του Ιδρύματος:

"Το υπουργείο έχει πλήρη γνώση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα από τη βίαιη περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων από το 2009 μέχρι το 2014. Τη διετία 2015-16 σταμάτησε τη συνεχή μείωση και στον προϋπολογισμό του 2017 αύξησε τις πιστώσεις κατά 6,5%, δεδομένων των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών .

Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης καθώς και μια σειρά γνωστών ρυθμίσεων δείχνει την έμπρακτη στήριξή της στα ανώτατα ιδρύματα με μοναδικό στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Συνεπώς, προκαλούν εύλογες απορίες οι δραματικοί τόνοι που χρησιμοποιήθηκαν από τις Πρυτανικές Αρχές του ΕΜΠ καθώς:

Η συνολική χρηματοδότηση του ΕΜΠ το 2016 έφτασε τα 6.437.241 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα Μηνιαία Δελτία μηνός Νοεμβρίου 2016, τα ταμειακά διαθέσιμα του ιδρύματος ανέρχονται στο ύψος των 7.778.000 ευρώ περίπου και της Φοιτητικής Λέσχης του Ιδρύματος στο ύψος των 1.100.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι για το 2017 δεν θα επέλθει μείωση στην αρχική επιχορήγηση του ΕΜΠ για δαπάνες λειτουργίας και ότι η αρχική επιχορήγηση για δαπάνες σίτισης θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με εκείνη του 2016.

Τέλος, σημειώνεται πως η κατανομή της επιχορήγησης για δαπάνες λειτουργίας σε επί μέρους δραστηριότητες και τμήματα ανήκει στις αρμοδιότητες των οργάνων διοίκησης του Ιδρύματος".