Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
27/01/2017
ΑΠΘ: Προκήρυξη Προγράμματος «Γλώσσα Python & Υπολογιστική Σκέψη στο Μάθημα της Πληροφορικής»

Στο πλαίσιο της Δομής Δια Βίου Μάθησης του Α.Π.Θ. θα υλοποιηθεί Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Επιμόρφωσης με τίτλο «Γλώσσα Python & Υπολογιστική Σκέψη στο Μάθημα της Πληροφορικής», στο διάστημα Φεβρουάριος – Απρίλιος 2017.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πληροφορικής και σκοπός του είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στον προγραμματισμό με γλώσσα Python λαμβάνοντας υπόψην το περιεχόμενο διδασκαλίας της γλώσσας στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ), καθώς και διδακτικές τεχνικές για την ανάπτυξη της υπολογιστικής σκέψης των μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί μπορεί να είναι (κατά προτεραιότητα) ενεργοί εκπαιδευτικοί Πληροφορικής (ΠΕ19 & ΠΕ20) ή άνεργοι (πτυχιούχοι Τμημάτων Πληροφορικής ή ισότιμων).

Ολοκληρώνοντας το Πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να:

(α) προγραμματίζουν σε γλώσσα Python για εκπαιδευτικούς σκοπούς,

(β) εφαρμόζουν τεχνικές ανάπτυξης της υπολογιστικής σκέψης των μαθητών στη διδασκαλία τους.

Το πρόγραμμα διδάσκεται αποκλειστικά "δια ζώσης" και περιλαμβάνει: 7 εβδομαδιαία τρίωρα εργαστηριακά μαθήματα (σύνολο: 7 x 3 = 21 διδακτικές ώρες). Τα μαθήματα θα γίνονται στο εργαστήριο του Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ στην Καλαμαριά (Εθν. Αντίστασης 16, 2ος όροφος) κάθε Δευτέρα, 17:00 – 20:00 με πρώτο μάθημα τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017.

Οι επιμορφούμενοι θα μπορούν να κάνουν χρήση των υπολογιστών του εργαστηρίου αλλά θα μπορούν να φέρουν και δικό τους φορητό υπολογιστή με εγκατεστημένο το περιβάλλον της γλώσσας python.

Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τις παρακάτω θεματικές ενότητες (καθεμιά από τις οποίες θα υλοποιηθεί ως τρίωρο εργαστηριακό μάθημα):

1η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Σκοπός και Αντικείμενο του Προγράμματος. Εισαγωγή στη γλώσσα Python, Python IDLE, Βασικοί τύποι δεδομένων & τελεστές, Δυναμικά χαρακτηριστικά της γλώσσας, Βασικές εντολές & απλά προγράμματα (while/if/for..range).

2η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Δομές Δεδομένων: Λίστα, Λεξικό, Πλειάδα, Σύνολο.

3η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Συναρτήσεις: Ορισμός & κλήση, Εμβέλεια μεταβλητών, Κλασικοί Αλγόριθμοι (Αναζήτηση, Ταξινόμηση).

4η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Διαχείριση Αρχείων. Διαχείριση εξαιρέσεων. Διαχείριση βάσης δεδομένων.

5η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Αντικειμενοστρεφής προγραμματισμός (Κλάση, Αντικείμενο, Ιδιότητες και Μέθοδοι, Κληρονομικότητα και Πολυμορφισμός).

6η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Υπολογιστική σκέψη (ΥΣ): εννοιολογικό πλαίσιο, τεχνικές υποστήριξης της ΥΣ στο πλαίσιο ομαδοσυνεργατικής μάθησης, Αξιολόγηση ΥΣ.

7η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Οργάνωση/ανάθεση εργασιών με μορφή διδακτικού σεναρίου. Αξιολόγηση βασικών γνώσεων επιμορφούμενων (γραπτό τεστ).

Αιτήσεις γίνονται δεκτές από 25/1 έως και 12/2/2017 και μόνον ηλεκτρονικά.