Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
03/02/2017
Πενταετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τα πανεπιστήμια

Πενταετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τα πανεπιστήμια της χώρας, αναμένεται να ανακοινωθεί στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους, όπως δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου και υπογράμμισε ότι δεν θα μειωθούν οι εισακτέοι φοιτητές.

«Τα πανεπιστήμια πρέπει να δέχονται τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν» είπε ο κ. Γαβρόγλου, τονίζοντας ότι ο μικρότερος αριθμός φοιτητών δεν είναι κριτήριο ακαδημαϊκότητας.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ δήλωσε: «Υπογράψαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δάνεια με εξαιρετικούς όρους στο επιτόκιο και αποπληρωμή σε 20 χρόνια. Το ύψος των δανείων αγγίζει τα 180 εκ. ευρώ και αφορά 9 πανεπιστήμια, με ώριμα έργα, εκ των οποίων ορισμένα έχουν ήδη αρχίσει. Θέλουμε μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους, να παρουσιάσουμε 5ετές σχέδιο αναφορικά με την υλικοτεχνική υποδομή».

Μιλώντας για τις προσλήψεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είπε ότι προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών θα ανακοινωθούν, αλλά -όπως εξήγησε και στο προεδρείο της ΟΛΜΕ- εκείνο που προκρίνεται από το υπουργείο ως λύση, είναι να ανοίξουν τον Σεπτέμβριο τα σχολεία με τον περσινό τρόπο και παράλληλα να προχωρά το ΑΣΕΠ τη διαδικασία για τις προσλήψεις. Ο κ. Γαβρόγλου διευκρίνισε ότι το πρόβλημα είναι τεχνικό, αφού το ΑΣΕΠ δεν μπορεί να διαχειριστεί τις αιτήσεις που ενδέχεται να αγγίξουν και τις 100.000. «Πρέπει, ωστόσο, να συνεννοηθούμε όλοι για το σύστημα προσλήψεων. Θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των νέων καθηγητών και των αναπληρωτών που έχουν δώσει τη ζωή τους στα σχολεία» συμπλήρωσε.