Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
08/02/2017
Νέα βιβλία Θρησκευτικών τον Σεπτέμβριο

Τον Σεπτέμβριο θα σταλούν στα σχολεία τα καινούργια βιβλία των θρησκευτικών για όλες τις τάξεις.

Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη του στην «Εφ.Συν.» ο Πρόεδρος του ΙΕΠ, «τα νέα βιβλία έχουν χαρακτήρα φακέλου. Θα περιλαμβάνουν όλα τα υλικά που θεωρούμε ότι ανταποκρίνονται στον κορμό των καινούργιων προγραμμάτων σπουδών. Δηλαδή, πηγές, κείμενα αναφοράς, παραδείγματα βιωματικά, υλικό της θεολογικής επιστήμης και της ορθόδοξης παράδοσης καθώς και ασκήσεις-ερωτήσεις για τους μαθητές σχετικά με τη διοργάνωση του μαθήματος. Είναι βιβλία με πολύ μεγάλη χρήση υλικού, εικόνας, λογοτεχνικών αναφορών, παραδόσεων, πολιτισμικών δεδομένων και αυτό τα συνδέει με τη λογική των νέων προγραμμάτων σπουδών».

Ο κ. Κουζέλης τόνισε ότι τα θρησκευτικά δεν θα είναι μάθημα θεολογίας με έμφαση στη θρησκειολογία. «Είναι μάθημα με ορθόδοξο άξονα, αλλά έχει πλέον ανοίγματα στα κοινωνικά και πολιτισμικά περιβάλλοντα των μαθητών». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι "αν αυτό το μάθημα δεν διδάσκεται εναλλακτικά, χάνονται ευκαιρίες για την ίδια τη θεματολογία. Αν, όμως, η πολιτική αρχή επιμείνει, τότε το μάθημα θα εισαχθεί στο νέο πρόγραμμα ως έχει στο ισχύον».

Ξένες γλώσσες

Σε ό,τι αφορά τις ξένες γλώσσες, ο κ. Κουζέλης τόνισε: «ενώ έχουμε ήδη εκσυγχρονισμένα προγράμματα δεν προχωρούν πολύ γρήγορα, καθώς, λόγω περιορισμένου αριθμού σε προσωπικό, δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί στα σχολεία η διαδικασία ένταξης των μαθητών στα επίπεδα γλωσσομάθειας, όπως αυτά ορίζονται από το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο (είναι μια εξάβαθμη κλίμακα). Εμείς, από την άλλη, πρέπει να επισπεύσουμε τις διαδικασίες έκδοσης βιβλίων για όλες τις βαθμίδες. Υπάρχουν τάξεις χωρίς βιβλίο δεύτερης ξένης γλώσσας».