Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
02/06/2017
Γραμμή υποστήριξης για υποψηφίους

  «Ρυθμίστε την αναπνοή σας. Πάρτε δέκα βαθιές εισπνοές και αργές εκπνοές. Φέρτε στο μυαλό σας μια γαλήνια εικόνα. Μια ανάμνηση ή νοερή εικόνα ενός μέρους που σας φέρνει ηρεμία και γαλήνη. Οραματιστείτε αυτή την εικόνα κάθε φορά που αγχώνεστε και προσπαθήστε να χαλαρώσετε. Το χιούμορ βοηθάει τις αρνητικές σκέψεις. Βρείτε την ευκαιρία να γελάσετε, να δείτε αστεία βιντεάκια, να διαβάσετε κόμικ...»
  Αυτές τις τεχνικές χαλάρωσης προτείνουν στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων οι ειδικοί του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Τζάνειου Νοσοκομείου.
Από χθες αναρτήθηκε ειδικός ιστότοπος (σύνδεσμος από την ιστοσελίδα του νοσοκομείου www.tzaneio.gr) με θέμα «το Τζάνειο Πειραία συνοδοιπόρος των υποψηφίων και γονέων στις πανελλήνιεs εξετάσεις», στον οποίο μεταξύ άλλων δίνονται πρακτικές οδηγίες προκειμένου οι μαθητές να μάθουν «να ελέγχουν το “τέρας” που λέγεται άγχος», ενώ αναγράφονται και τα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να καλούν υποψήφιοι και γονείς για υποστήριξη (210-45.92.974, 210-45.92.953,210-45.92.963). Αντίστοιχη πρωτοβουλία αναλαμβάνει και η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, η οποία σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, θέτει σε λειτουργία από την ερχόμενη Δευτέρα 5/6 έως και τις 15/6, από τις 8 π.μ. έως τις 10 μ.μ., ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης των υποψηφίων (2813 404469 και 2813 404470).
  Οι ειδικοί γιατροί του Τζανείου δίνουν συμβουλές προετοιμασίας των υποψηφίων προτρέποντάς τους να κάνουν διαλείμματα από τη μελέτη, να μην εγκαταλείψουν τελείως το χόμπι τους, να τρώνε υγιεινά, μικρά και συχνά γεύματα, και να φροντίζουν να τελειώνουν τη μελέτη αρκετή ώρα πριν πέσουν για ύπνο. Για την ημέρα ακριβώς πριν από τις εξετάσεις συστήνουν μεταξύ άλλων: «Προετοιμαστείτε κατάλληλα. Τι θα φορέσετε, τι θα πάρετε μαζί σας, πώς θα πάτε», και για την ίδια την ώρα τns εξέτασης: «Πάρτε βαθιές αναπνοές, νιώστε άνετα στην καρέκλα, κινείστε τα χέρια σας, τα πόδια σας, το κεφάλι για να φύγει από επάνω σας η ένταση. Φέρτε στο νου σας την εικόνα που σας ηρεμεί. Πείτε θετικά λόγια στον εαυτό σας».


Συμβουλές σε γονείς

  Οι ειδικοί επιστήμονες καλούν τους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους και να φροντίσουν ώστε το κλίμα στο σπίτι να είναι ήρεμο και σταθερό. Όπως τονίζουν «είναι μια δύσκολη περίοδος για αυτά οι εξετάσεις. Σκεφτείτε όμως πως τα παιδιά, όπως και εσείς κάποτε, έχουν να μάθουν να διαχειρίζονται δύσκολες καταστάσεις. Χρειάζεται να μάθουν να διαχειρίζονται το άγxos τους, να είναι παραγωγικά, να δοκιμάζονται και να προχωράνε. Έτσι θα μεγαλώσουν».
 

Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ