Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
08/06/2017
Σύντροφοι , «κόπι», «πάστε», ψηφίσατε

Έχουμε μια ιδιόμορφη εμμονή να επικαλούμαστε το ένδοξο παρελθόν μας στα πανεπιστήμια. Είναι πολλά και σημαντικά όσα καταφέραμε, και προφανώς η συλλογική μας εμπειρία δεν πρέπει να ξεχαστεί. Τίποτα όμως από όσα κάναμε δεν εγγυάται ότι θα ξαναπαίξουμε ηγεμονικό ρόλο στα πανεπιστήμια, αν δεν (ξανα)ορίσουμε, μαζί με άλλους, την ατζέντα των θεμάτων που πρέπει να συζητηθούν και αν δεν πειστούν πολλοί πανεπιστημιακοί για τη σημασία μιας τέτοιας ατζέντας», έγραφε ο νυν υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στην «Αυγή» στις 20 Ιουλίου 2014. Και συμπλήρωνε με ευθύτητα: «Είναι ιδιαίτερα έντονη η αίσθηση ότι τελείωσε μια περίοδος και μαζί της εξαντλήθηκε η δυναμική μιας καθημερινότητας στην οποία κατά κύριο λόγο και για πολλά χρόνια αποτελούσαμε μια ηγεμονική παρουσία. Το ερώτημα, όπως σε κάθε δύσκολη συγκυρία, είναι τι κάνουμε από εδώ και μετά». Τρία χρόνια μετά, ο κ.Γαβρόγλου απαντά στο παραπάνω ερώτημα με το ν/σ που έδωσε στη δημοσιότητα, απογοητεύοντας.

Ουσιαστικά, το νομοσχέδιο είναι ρετουσαρισμένο «κόπι-πάστε» παλαιότερων διατάξεων και ιδεών, με προσχηματικές ρυθμίσεις και πολλές αντιφάσεις. Ενδεικτικά, η ρύθμιση για το άσυλο συνιστά χλεύη στη νοημοσύνη. Επανέρχεται μεν το άσυλο, αλλά το πρυτανικό σχήμα θα είναι αρμόδιο να καλεί την αστυνομία σε περίπτωση μικροαδικημάτων. «Επέμβαση σε χώpous ΑΕΙ λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις πλημμελημάτων και κακουργημάτων αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου», λέει. Την ίδια στιγμή, όλοι γνωρίζουμε ότι απαιτείται πολιτική βούληση για την επέμβαση της αστυνομίας...

Κενή περιεχομένου είναι και η διάταξη περί φοιτητικής συμμετοχής στα όργανα των ΑΕΙ αφού δεν υφίσταται φοιτητικό κίνημα.

Τα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης για αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων θυμίζουν πολύ τα ΠΣΕ επί Γεράσιμου Αρσένη, τα οποία είχαν τη σφραγίδα της Λούκας Κατσέλη.

Οσα για τα καταργούμενα Συμβούλια Ιδρύματος, η ρητορική του κ. Γαβρόγλου είναι τόσο άγαρμπα οξεία εναντίον τους, που είναι πρόδηλο ότι θέλει να χαϊδέψει τα κομματικά αυτιά, την ίδια στιγμή που τα περιφερειακά συμβούλια που θα τα αντικαταστήσουν ήδη προκαλούν γέλιο σε ισχυρά πανεπιστημιακά «κονκλάβια»

Κρίμα.

 

Αντίλογοι του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ