Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
03/07/2017
Το σωστό μηχανογραφικό κλειδί για την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

 

Το σωστό μηχανογραφικό κλειδί για την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

 

 Πτώση των φετινών βάσεων στις  περισσότερες σχολές προοιωνίζονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καθηγητών, οι επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι οποίες ανακοινώθηκαν την περασμένη Παρασκευή από το υπουργείο Παιδείας.

 Η πανωλεθρία στα Μαθηματικά και οι δυσκολίες που φαίνεται πως αντιμετώπισαν οι φετινοί υποψήφιοι σε Χημεία, Φυσική και Βιολογία φαίνεται ότι είναι οι βασικοί λόγοι που θα οδηγήσουν σε καθοδικά πορεία τις βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, σε συνδυασμό πάντα με τις δηλώσεις προτίμησης στα μηχανογραφικά δελτία

Τα δυσκολότερα θέματα σε σχέση με περσινά στα Μαθηματικά αλλά και στα Αρχαία (φαίνεται ότι επηρεάζουν τις φετινές βάσεις,αν και στις Νομικές και γενικότερα στα τμήματα των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις αναμένεται να κινηθούν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, με μικρές αυξομειώσεις, καθώς οι υποψήφιοι πήγαν καλύτερα στα υπόλοιπα μαθήματα.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία ανέφερε: «Καλύφθηκε μεγάλο μέρος της ύλης του μαθήματος, όχι όμως στο απαραίτητο εύρος της. Τεράστια πτώση αναμένεται στις Πολυτεχνικές και Οικονομικές σχολές, όπως και σε αυτές της Πληροφορικής. Αρκετά ερωτήματα ήταν επικεντρωμένα σε συγκεκριμένο κεφάλαιο που αναφέρεται σε προηγούμενες τάξεις

Ωστόσο, ο διατιθέμενος χρόνος δεν επαρκούσε για την πλήρη και επιτυχή ανάπτυξη των θεμάτων παρότι σε κάποια ερωτήματα είχαν δοθεί τα ενδιάμεσα αποτελέσματα. Τα θέματα έκρυβαν φέτος ορισμένες εκπλήξεις»

Όπως εξηγεί στο «Πρώτο Θέμα» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης, η μεγαλύτερη πτώση των βάσεων αναμένεται στις Πολυτεχνικές, στις  Οικονομικές και στις σχολές Πληροφορικής, πτωτική τάση καταγράφεται και στις Ιατρικές, ενώ μικρές αυξομειώσεις αναμένονται στις Νομικές και στις Φιλοσοφικές. Αξιοσημείωτο είναι ότι ειδικά στα Παιδαγωγικά Τμήματα και στις Αστυνομικές Σχολές, τα στοιχεία δείχνουν ακόμα και άνοδο των βάσεων.

Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου προγραμματίζεται να ανακοινωθούν τα στατιστικά στοιχεία για τις φετινές βαθμολογικές επιδόσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, από τα οποία θα προκύψουν πιο ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων. Η ανακοίνωση των βάσεων αναμένεται προς το τέλος Αυγούστου, χωρίς να αποκλείεται να εκδοθούν  και στις  αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς φέτος οι εξετάσεις ξεκίνησαν αργότερα από τα προηγούμενα χρόνια.

 

Τα δύσκολα θέματα           

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14 του μηνός και δεν θα δοθεί καμία παράταση, ούτε και σύμφωνα λοιπόν με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, λόγω της δυσκολίας  των θεμάτων στα Μαθηματικά εκτιμάται ότι θα υπάρξει κατηφόρα στις βάσεις στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (των Οικονομικών Σχολών) και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (των Θετικών Επιστημών), ενώ ακόμα και στο 3ο Πεδίο, των Ιατρικών, ενδέχεται φέτος η περιζήτητη Ιατρική Αθηνών να πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια.

Οι Ανθρωπιστικές Σπουδές παραμένουν δημοφιλείς, ενώ και τα Παιδαγωγικά Τμήματα κεντρίζουν φέτος το ενδιαφέρον, παρότι τα τελευταία χρόνια δεν αποτελούσαν πόλο έλξης λόγω του μικρού αριθμού προσλήψεων δασκάλων και νηπιαγωγών στη δημόσια εκπαίδευση. Στις Στρατιωτικές Σχολές και στις Σχολές Αστυνομίας είναι πιθανό να σημειωθεί μικρή άνοδος

Στα Πολυτεχνεία η πτώση θα είναι έντονη στις υψηλόβαθμες και μικρότερη στις αποκαλούμενες «μεσαίες» σχολές, ενώ στα Οικονομικά Τμήματα ίσως φτάσει και τα 1.500 μόρια.

Η αποτυχία στα Μαθηματικά θα συμπαρασύρει επίσης σε πτώση τις σχολές Πληροφορικής και Θετικών Επιστημών.

Συνοπτικά, οι εκτιμήσει για τις βάσεις στο σύνολο των επιστημονικών πεδίων είναι οι ακόλουθες:

 

■              Στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικές Σπουδές) δεν θα έχουμε πτωτική πορεία αλλά μικρές αυξομειώσεις.

■             Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικής Επιστήμες) αναμένεται «σφαγή»

■             Στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Υγείας και Ζωής) προβλέπεται μικρή πτώση

■             Στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Εκπαίδευσης) θα υπάρξουν αυξομειώσεις

■             Στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) αναμένεται μεγάλη πτώση

 

 

Αυτοί έκαναν... σκόνη τα μόρια των Πανελλαδικών

Η Χανιώτισσα Κορίνα Διγαλάκη συγκέντρωσε 19.574 μόρια και είναι από τις πρώτες σε όλη τη χώρα και φυσικά πρώτη στον νομό της. Τα δίδυμα αδέλφια Χρήση» και Θεόδωρος Ιωαννίδης συγκέντρωσαν 19.076 και 18.605 μόρια αντίστοιχα, βαθμολογία που τους εξασφαλίζει την είσοδο στο Πολυτεχνείο (ΑΠΘ), στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, στο οποίο θα είναι πλέον συμφοιτητές. Η Αλεξία Κουμπέτσου... συνέθλιψε τα πολύ δύσκολα θέματα που έπεσαν φέτος στα Μαθηματικά

Βαθμολογήθηκε με 98/100 από τον έναν βαθμολογητή και με 99/100 από τον δεύτερο! Αγγιξε την τελειότητα, δηλαδή. Άριστα απέσπασε με 19,7 και στη Φυσική.

Η ίδια μάλιστα λέει ότι «μια βλακεία» είχε το αποτέλεσμα να γράψει 18,7 στη Χημεία, ενώ στην Έκθεση βαθμολογήθηκε με 17,7! Με συνολικό σκορ 19.100 μορίων μπαίνει στη σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου. Η Ελίσια Βοσκού ένιωσε τρισευτυχισμένη μόλις είδε τη βαθμολογία της όχι μόνο γιατί το γενικό σύνολο μορίων είχε φτάσει στο δυσθεώρητο 19.123, αλλά γιατί μπορεί να φοιτήσει στο τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Αθηνών, κατά πάσα πιθανότητα ως πρώτη επιτυχούσα! Οι κόποι της επιβραβεύτηκαν με δύο 20άρια στην Ιστορία και τα Λατινικά, με 19,1 στα Αρχαία και με 17 στην Έκθεση. «Η χρονιά ήταν δύσκολη. Η ύλη ήταν πολλή και όσο κι αν πεις δεν αγχώθηκα, αυτό δεν είναι αλήθεια», τονίζει. Στην Κύπρο, η Χρυσταλένη Τρύφωνος  από το Λύκειο Αγίου Νεοφύτου Πάφου συγκέντρωσε βαθμό 20 και ήρθε πρώτη στις Παγκύπριες Εξετάσεις για τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της  Μεγαλονήσου και τις ΣτρατιωτικέςΣχολέ5 της Ελλάδας.

Τα μηχανογραφικά

Μεγάλη σημασία για την πορεία των βάσεων έχει η συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Από την Πέμπτη 6 έως και την Παρασκευή 14 Ιουλίου όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http:/ /exams.it.minedu.gov.gr να υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (στην επιλογή «Οριστικοποίηση»).

Η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να κάνει αλλαγές στο μηχανογραφικό του δελτίο.

Από το υπουργείο Παιδείας τονίζεται ότι κάθε ενδιαφερόμενος θα χρειαστεί τον κωδικό υποψηφίου που αναγράφεται στο δελτίο εξεταζομένου και τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας για τον οποίο θα πρέπει να μεταβεί στο σχολείο προκειμένου να τον δημιουργήσει.

 

Της Ισμήνης Χαραλαμποπούλου

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ