Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
25/08/2017
Νέο πεδίο μάχης οι Πανελλαδικές

 

 

Νέο πεδίο μάχης οι Πανελλαδικές

 

[Γαβρόγλου] Επιμένει στην κατάργηση

 «Aντιπαιδαγωγικό» χαρακτήρισε το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, το οποίο θα είναι σύντομα «παρελθόν», ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που έδωσε χθες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι το απολύτως αντιπαιδαγωγικό σύστημα των εισαγωγικών να γίνει σύντομα παρελθόν [...] Το σημερινό σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αν και αδιάβλητο, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια που υπονομεύει την εκπαιδευτική και παιδαγωγική λειτουργία του λυκείου ως αυτόνομης βαθμίδας εκπαίδευσης. Γι’ αυτό και είναι επιβεβλημένο να καταργηθεί, ώστε να αποκατασταθεί η παιδαγωγική αυτονομία του λυκείου», επισήμανε ο κ. Γαβρόλγου.

Η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια συνέντευξης του υπουργού προχθές στην ΕΡΤ στην οποία επανέφερε το θέμα της κατάργησης των Πανελλαδικών, τονίζοντας ότι θα αλλάξει σε πέντε χρόνια αντί σε τρία, που είχε πει σε προηγούμενες δηλώσεις του.

Αναφερόμενος επίσης στο ζήτημα της αριστείας, ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε ότι «η ευγενής άμιλλα πρέπει να καλλιεργείται αλλά με όρους ενός ηθικού κώδικα αξιών και όχι με τους νόμους της αγοράς. Δεν είναι δαρβινικό το σύστημα στα σχολεία μας. Και δεν πρέπει να είναι». Η Ν.Δ. με ανακοίνωσή της κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας για νέο ρεσιτάλ υποκρισίας και ανευθυνότητας, λέγοντας ότι παίζει με τα νεύρα μαθητών και γονιών.

«Το κάνει για να ξεπεράσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε το “σκανδαλάκι”, όπως ο ίδιος λέει, με την εξαγορά της θητείας του από τη χούντα. Αλλά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφασή του να βάλει σε λοταρία την ανάδειξη σημαιοφόρων», τόνισε η ΝΑ, προσθέτοντας: «Ανακοινώνει πως θα καταργήσουν τις Πανελλαδικές τη μια σε τρία χρόνια και την άλλη σε πέντε. Τότε, δηλαδή, που θα είναι στην αντιπολίτευση. Με κάλπικες υποσχέσεις προσπαθεί να ξεφύγει από το προσωπικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται» τονίζεται στην ανακοίνωση, με αφορμή συνέντευξη του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στο ΑΠΕ, οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ας το ξεκαθαρίσουμε και ας το καταλάβει η Ν.Δ. Εμείς θα κάνουμε το παν για να αναβαθμίσουμε τα δημόσια πανεπιστήμια. Και θα προβάλουμε όλων των ειδών τις αντιστάσεις στη βαθμιαία ιδιωτικοποίησή τους»

 

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ