Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
21/08/2018
Οδηγίες για τη νέα χρονιά από το υπουργείο

ΠΑΙΔΕΙΑ

 

Οδηγίες για τη νέα χρονιά από το υπουργείο

 

Σε θέση μάχης βρίσκεται ήδη το υπουργείο Παιδείας, με στόχο την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, η οποία για τους εκπαιδευτικούς ξεκινά σε λίγες μέρες και για τους μαθητές στις 11 Σεπτεμβρίου. Με δεδομένο ότι τα βιβλία έχουν ήδη φτάσει στα σχολεία και οι δάσκαλοι και καθηγητές θα είναι στις θέσεις τους, το υπουργείο προσπαθεί να εξασφαλίσει τις λεπτομέρειες ώστε και αυτή η χρονιά να ξεκινήσει χωρίς σοβαρά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, έστειλε σχετικές οδηγίες στα γυμνάσια και τα λύκεια, οι οποίες απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους εκπαιδευτικούς και στους διευθυντές των σχολείων.

Κατά τα λοιπά, από φέτος οι μαθητές της Ε' Δημοτικού θα έχουν ένα νέο βιβλίο Μαθηματικών, και μάλιστα με την έναρξη του νέου σχολικού έτους σχεδιάζεται επιμόρφωση επί της διδακτικής διαχείρισης του νέου σχολικού εγχειριδίου, ώστε να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ενσωμάτωσή του στην καθημερινότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Όσο για τους μαθητές της Γ Λυκείου, έχουν ήδη στη διάθεσή τους την εξεταστέα ύλη για τις Πανελλαδικές του 2019, ώστε από τώρα να μπορούν να προετοιμαστούν.

Στο μεταξύ, ο επικείμενος ανασχηματισμός «μπλόκαρε» και την ανακοίνωση του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ καθώς και τις αλλαγές στο λύκειο. Οι σχετικές ανακοινώσεις είχαν προγραμματιστεί αρχικά για τον Ιούλιο, αλλά η τραγωδία στο Μάτι ανέβαλε τα σχέδια του υπουργείου και τώρα ήρθε η δεύτερη αναβολή λόγω του ανασχηματισμού.

Πάντως, σύμφωνα με τις οδηγίες που έστειλε το υπουργείο Παιδείας στα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί μέχρι 10 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πραγματοποιήσουν παιδαγωγική συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων, στην οποία γίνονται ο καταμερισμός των εργασιών του σχολείου στους εκπαιδευτικούς και ο προγραμματισμός του εκπαιδευτικού έργου. Στη συνεδρίαση αυτή ορίζεται ένας εκπαιδευτικός ο οποίος θα παρακολουθεί τη φοίτηση των μαθητών, ώστε έγκαιρα να εντοπίζει τυχόν μαθησιακά, οικογενειακά, οικονομικά και συναισθηματικά προβλήματα των μαθητών και το σχολείο να τα αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά, σε συνεργασία και με τους γονείς οι οποίοι θα ενημερωθούν σε προγραμματισμένη συνάντηση. Ταυτόχρονα θα οργανωθούν και συμβούλια τμήματος στα οποία θα προεδρεύει ο παλαιότερος εκπαιδευτικός και θα συνεδριάζουν εκτάκτως κάθε φορά που θα ανακύπτουν θέματα σχετικά με τη φοίτηση, τη συμπεριφορά, την υγεία και την πρόοδο των μαθητών.

 

ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ

 

 

Πηγή: ΕΘΝΟΣ