Ενημέρωση >>Δράσεις ΟΕΦΕ
30/03/2021
Μήνυμα προέδρου ΟΕΦΕ Γ.Βαφειαδάκη για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

 

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Ε.Φ.Ε. ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΦΕΙΑΔΑΚΗ

ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

 

Συμπληρώνονται φέτος  200 χρόνια από την  έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης,  όπου ο ελληνισμός ύψωσε το λάβαρο της  Επανάστασης για την αποτίναξη της  σκλαβιάς  των 400 χρόνων. Η  Ελληνική Επανάσταση υπήρξε σταθμός στην ιστορία του νεότερου ελληνισμού, αφού οδήγησε στη δημιουργία του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, ενέπνευσε στις επόμενες  γενεές των Ελλήνων διαδοχικές απελευθερωτικές εξεγέρσεις και εμψύχωσε τον Ελληνισμό σε καιρούς  δοκιμασίας. Η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε όμως και κορυφαίο γεγονός  για τη σύγχρονη  Ιστορία της  Ευρώπης, αφού έφερε αλλαγές που έχουν αντίκτυπο μέχρι σήμερα.

Πολλοί θεώρησαν την Επανάσταση αποκοτιά, κόντρα σε μια Αυτοκρατορία. Χάθηκαν αγωνιστές, αλλά δεν λιποψύχησαν. Υπήρξαν κατακτήσεις και απώλειες εδαφών, αλλά ο αγώνας συνεχίστηκε με ενότητα, ανιδιοτέλεια και ηρωισμό μέχρι και την τελική δικαίωση. Η πίστη στην Ελευθερία, η συνείδηση της διαχρονικής συνέχειας του Έθνους, το αντιστασιακό μας ήθος, η αλληλεγγύη, αυτά ήταν τα εφόδια τα οποία οδήγησαν στην Ελευθερία και θέριεψαν το κίνημα του Φιλελληνισμού. Ενωμένοι οι Έλληνες έδειξαν σ΄όλη την έκπληκτη ανθρωπότητα ότι διατηρήσαμε άσβεστη την φλόγα και δεν απογοητευθήκαμε. Δεν υποδουλωθήκαμε ηθικά και πνευματικά. Ήμασταν και είμαστε πάντοτε ελεύθεροι. Ελεύθεροι στην καρδιά, ελεύθεροι στην σκέψη, ελεύθεροι στο φρόνημα, ελεύθεροι στην συνείδηση!

Χάριν αυτού του αγώνα συμπληρώνουμε 200 χρόνια ύπαρξης του νεοελληνικού Κράτους. Στα χρόνια αυτά ο Ελληνικός λαός έζησε ένδοξες στιγμές, περιόδους προόδου, αλλά και δύσκολες στιγμές πισωγυρισμάτων ακόμα και διχασμών. Προχωρούσαμε όμως πάντα σταθερά προς τα εμπρός, αποδεικνύοντας ότι στα δύσκολα  μπορούμε να ενωνόμαστε και να μεγαλουργούμε. Όποτε χρειάστηκε ορθώσαμε ανάστημα, τα βάλαμε με τους ισχυρούς και βγήκαμε νικητές .

Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Βγαλμένοι από μια δύσκολη δεκαετία λόγω χρεωκοπίας και Μνημονίων, βρισκόμαστε μέσα στη δίνη μίας μεγάλης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης λόγω κορωνοϊού και με ανοιχτά εθνικά μέτωπα και ένα γείτονα που απειλεί την κυριαρχία μας. Θα τα καταφέρουμε και πάλι δρώντας ενωμένοι, προτάσσοντας το ΕΜΕΙΣ από το ΕΓΩ, δείχνοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να μπει εμπόδιο στον δρόμο μας για το μέλλον.

Όπως οι Έλληνες ενωμένοι λυγίσαμε μια Αυτοκρατορία και προχωρήσαμε ελεύθεροι, έτσι και τώρα θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της συγκυρίας και θα οικοδομήσουμε μια Ελλάδα ισχυρή και υπερήφανη, με βαρύνοντα λόγο και παρουσία στα διεθνή fora, με ανάπτυξη και βιοτικό επίπεδο που ταιριάζει στους Έλληνες. Θα δημιουργήσουμε μια χώρα στην οποία οι νέοι άνθρωποι θα αισθάνονται ασφαλείς, σίγουροι για το μέλλον, με δυνατότητες και ευκαιρίες, μια χώρα για την οποία θα είναι υπερήφανοι. 

 

Γιάννης Βαφειαδάκης

Πρόεδρος ΔΣ ΟΕΦΕ