Ενημέρωση >>Δράσεις ΟΕΦΕ
12/04/2023
Πανεθνική έρευνα για το άγχος των μαθητών

Πανεθνική έρευνα για το άγχος των μαθητών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πανεθνική διαδικτυακή έρευνα που διοργανώνει το Παιδαγωγικό Τμήμα της ΑΣΠΑΙΤΕ, σε συνεργασία με το ΠΑΔΑ,  με την Έδρα της UNESCO στην Εφηβική Υγεία και Ιατρική και με αρωγό την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (Ο.Ε.Φ.Ε.).

Σκοπός της έρευνας είναι η μελέτη του επιπέδου ωριμότητας/προσαρμοστικότητας για σταδιοδρομία, αλλά και του άγχους των εξετάσεων και του στρες των σχολικών/ακαδημαϊκών προσδοκιών των μαθητών της A΄, Β΄  και  Γ΄ Λυκείου στην Ελλάδα.

Το ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο της έρευνας είναι ανώνυμο τηρώντας όλες τις βασικές αρχές δεοντολογίας. Η συμπλήρωση του απαιτεί περίπου 15-20 λεπτά από τον μαθητή και μπορεί να γίνει από το κινητό του με σύνδεση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα. Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου θα εμφανιστεί στην οθόνη η βαθμολογία του, μαζί με την κατάταξη του (π.χ. χαμηλό επίπεδο, μέσο επίπεδο, υψηλό επίπεδο άγχους κ.λπ.), με βάση τις απαντήσεις του.

Εάν το επιθυμεί ο μαθητής, μπορεί να κατεβάσει σε αρχείο PDF και να εκτυπώσει μια διατυπωμένη με απλά λόγια επιστημονική πληροφόρηση για το στρες και τους τρόπους πρόληψης και διαχείρισης του, καθώς και οδηγίες για την άσκηση ενδεδειγμένων και επιστημονικά τεκμηριωμένων τεχνικών χαλάρωσης.

Η συμμετοχή των μαθητών είναι εθελοντική, ανώνυμη και η διαχείριση των πληροφοριών έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να διασφαλίζει απόλυτα την εμπιστευτικότητα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Όσοι μαθητές επιθυμούν να λάβουν μέρος στην έρευνα μπορούν να απευθυνθούν στα φροντιστήριά τους για να τους αποσταλεί ηλεκτρονικά ο σύνδεσμος με το ερωτηματολόγιο.

 

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την ανταπόκριση σας.

 

Οι υπεύθυνοι της έρευνας:

Ν. Κουρμούση,Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΣΠΑΙΤΕ

Κ. Κουνενού, Παιδαγωγικό Τμήμα ΑΣΠΑΙΤΕ

Ε. Παπαγεωργίου, Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών ΠΑΔΑ

Γ. Χρούσος, Έδρα Εφηβικής Ιατρικής και Υγείας της UNESCO

Χ.Νικολάου, Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Ο.Ε.Φ.Ε.