Ενημέρωση >>Δράσεις ΟΕΦΕ
27/04/2023
Εκδήλωση Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο ΠΑ.Δ.Α.

 

 

 

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

«Σκέψου, Σχεδίασε, Στόχευσε με το Βλέμμα στο Αύριο»

Ο ΣΕΦΑ σε συνεργασία με την ΟΕΦΕ και υπό την αιγίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών διοργανώνει μια μοναδική Εκδήλωση Επαγγελματικού Προσανατολισμού για ολόκληρη την Αττική.

Η Εκδήλωση αποσκοπεί στην άρτια ενημέρωση των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, σε όλα τα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την εύστοχη επιλογή σπουδών και επαγγέλματος στο πλαίσιο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης αλλά και με βάση τα πλέον σύγχρονα δεδομένα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης της χώρας μας.

Στην εκδήλωση αυτή, όπου προσκεκλημένοι είναι καταξιωμένοι ομιλητές και επιστήμονες, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα:

  • Να ενημερωθούν για τα πλέον περιζήτητα επαγγελματικά και επιστημονικά πεδία της παρούσας και αυριανής αγοράς εργασίας
  • Να μάθουν πως απο κλασικά σπουδές και πτυχία μπορούν να συνεχίσουν σε περιζήτητους κλάδους της επόμενης δεκαετίας
  • Να ανακαλύψουν την αξία της διεπιστημονικότητας και να αντιληφθούν το εύρος των επιλογών που έχουν αλλα και τα άγνωστα επαγγέλματα που έχουν δημιουργηθεί
  • Να συζητήσουν με καταξιωμένους επαγγελματίες και επιστήμονες που θα αναδείξουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές σε πολλούς κλάδους.

Τέλος, με τη συνδρομή του Δρ Ταουσάνη Χρήστου, ενός απο τους πλέον έμπειρους ομιλητές επαγγελματικού προσανατολισμού στην Ευρώπη και ένα απο τα πλέον καταρτισμένα στελέχη επαγγελματικής συμβουλευτικής, θα λύσουν και απορίες αναφορικά με τις Πανελλαδικές και τα Τμήματα.

Η εκδήλωση θα υλοποιηθεί την Κυριακή 7 Μαΐου 2023 στις 10.30 στο κεντρικό αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης Αρχαίου Ελαιώνα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής  (https://goo.gl/maps/CXeJtXBx8AjdptJh8)

Προσκεκλημένοι, αλφαβητικά, ομιλητές είναι:

  • Αγαθόπουλος Συμεών, Καθηγητής Μηχανικών Επιστήμης Υλικών
  • Αντωνίου Αλέξανδρος-Σταμάτιος, Καθηγητής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ
  • Ηλιάκης Στέλιος, Διδάκτωρ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιχειρηματίας, επενδυτής
  • Λαλάτσης Χάρης, Data & Market Analyst, Founder IERAX ANALYTIX
  • Ταουσάνης Χρήστος PhD, Keynote Speaker, Επιστημονικός Διευθυντής EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας

Μετά το πέρας της ομιλιών, θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για συζήτηση με όλους τους ομιλητές καθώς θα υπάρχει αναφορά για κάθε επιστημονικό πεδίο για όλους τους υποψηφίους.

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

Συμεών Αγαθόπουλος, Καθηγητής Μηχανικών Επιστήμης Υλικών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Επιστημονικά Πεδία: Χημεία, Χημική Μηχανική, Βιοϋλικά

Σύντομο Βιογραφικό

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας (Πτυχίο Χημείας (Διπλωματική Εργασία στη Βιοχημεία) και Διδακτορικό στα Βιοϋλικά (biomaterials) στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών και με Ευρωπαϊκή Υποτροφία μέσω του ΙΤΕ (του FORTH) της Πάτρας. Μεταδιδακτορικός  ερευνητής στην European Commission στον Πυρηνικό Αντιδραστήρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ολλανδία στο Ινστιτούτο Προηγμένων Υλικών για 2 χρόνια με ατομική υποτροφία Marie Curie, και 6 χρόνια μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Aveiro της Πορτογαλίας στο Τμήμα Μηχανικών Κεραμικών Υλικών.

Είναι:

  • Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Επιτροπής Διεπιφανειακών Φαινομένων Υψηλής Θερμοκρασίας.
  • Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κεραμικής Εταιρείας,
  • Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϋλικών, και
  • τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμβιομηχανικής.

Έχει συγγράψει 280 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά που έχουν λάβει σχεδόν 6000 αναφορές και με δείκτη απήχησης h = 40 ενώ ‘έχει δώσει σχεδόν 300 διαλέξεις σε όλον τον κόσμο, από Ιαπωνία, Κίνα και Αυστραλία, μέχρι Αμερική και Βραζιλία.

Στη γνωστή λίστα Ιωαννίδη, συμπεριλαμβάνεται στο 2% των καλύτερων επιστημόνων όλου του κόσμου και σε όλα τα επιστημονικά πεδία!

 

Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου, Καθηγητής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ

Επιστημονικά Πεδία: Ψυχολογία,  Ειδική Αγωγή, Εκπαίδευση

Σύντομο Βιογραφικό

O Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου είναι Καθηγητής Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών/ΕΚΠΑ με βασικά πτυχία στην Ψυχολογία και τη Φιλοσοφία. Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές (Μ.Εd., M.Phil.) και τρία Διδακτορικά στην Ψυχολογία, τη Φιλοσοφία και τη Διοικητική Επιστήμη στη Μ. Βρετανία (UMIST & University of Manchester) και το ΕΚΠΑ. Ως μεταδιδακτορικός ερευνητής υπήρξε συνεργάτης της Α’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Σήμερα, είναι: α) Διευθυντής του ΠΜΣ «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» (ΠΤΔΕ-ΕΚΠΑ), β) Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής και Οργανωσιακής Ψυχολογίας, γ) Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, δ) Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος Προγραμμάτων E-learning του ΕΚΠΑ σε θεματολογία Ψυχολογίας, Εκπαίδευσης και Διοίκησης, ε) Εθνικός συντονιστής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στο European Agency for Special Needs and Inclusive Education κ.ά. Στα πλαίσια του ΕΚΠΑ, είναι μέλος επιτροπών όπως: της Επιτροπής Ηθικής και Δεοντολογίας της Έρευνας, της Επιστημονικής Ομάδας του Γραφείου Διασύνδεσης και της Επιστημονικής Επιτροπής της Μονάδας Προσβασιμότητας.

Έχει πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό ανακοινώσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν 8 βιβλία, μεγάλο αριθμό άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά (άνω των 100) και κεφαλαίων σε ειδικούς τόμους (άνω των 150) σε ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις. Έχει επιμεληθεί και μεταφράσει 40 περίπου έργα στα ελληνικά και έχει τη διεύθυνση δύο επιστημονικών σειρών. Είναι επιμελητής 10 συλλογικών τόμων στα ελληνικά και ως συν-επιμελητής μαζί με τους διακεκριμένους καθηγητές Sir C. Cooper, C. Spielberger, H. Eysenck, R. Burke, B. Kirkcaldy, C. Gatrell κ.ά. έχει εκδώσει 12 διεθνείς τόμους στους οποίους συμμετέχουν άνω των 300 πανεπιστημιακών καθηγητών και ερευνητών από πολλές χώρες.

 

Στέλιος Ηλιάκης, Διδάκτωρ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιχειρηματίας, επενδυτής

Επιστημονικά Πεδία: Ηλεκτρονικό  εμπόριο, Ψηφιακό Μαρκετινγκ, Νέες τεχνολογίες

Σύντομο βιογραφικό

Ο Στέλιος Ηλιάκης, 40 ετών, είναι Έλληνας επιχειρηματίας, επενδυτής και διδάκτορας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μέρος της επιχειρηματικής του δραστηριότητας είναι ότι αποτελεί συν-ιδρυτής και γενικός διευθυντής της Sleed, που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο βραβευμένες εταιρίες στην παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικού εμπορίου, ψηφιακού μάρκετινγκ και τεχνολογίας στην Ελλάδα. Η Sleed ιδρύθηκε το 2010 και έχει λάβει πάνω από 200 βραβεία μέχρι σήμερα απασχολώντας περισσότερα από 130 εργαζομένους. Η εταιρεία έχει κυρίαρχη παρουσία στην ελληνική αγορά, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επεκτείνει τις δραστηριότητές της και σε διεθνές επίπεδο.

Επιπλέον σαν επιχειρηματίας και επενδυτής είναι Partner του UniFund. Το UniFund σχηματίστηκε στην Ελλάδα το 2017 και συγκέντρωσε 30 εκ. ευρώ μέσω Ευρωπαϊκών Επενδυτικών Πηγών. Στόχος του UniFund είναι να “ενεργοποιήσει” το επιχειρηματικό πνεύμα και να αξιοποιήσει τις κρυφές δυνατότητες που υπάρχουν στα ελληνικά Πανεπιστήμια, στο R&D και στον Τεχνολογικό Χώρο. Αυτή τη στιγμή έχει επενδύσει σε περισσότερες από 20 καινοτόμες εταιρίες με παρουσία σε περισσότερες από 15 χώρες.

Τα τελευταία χρόνια έγινε συνιδρυτής του e-professor.gr, του μεγαλύτερου διαδικτυακού φροντιστηρίου μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών καθώς και του bookvoice.gr που αποτελεί την πρώτη και μεγαλύτερη πλατφόρμα audiobooks της ελληνικής αγοράς.

Επίσης έχει λάβει το βραβείο “Stelios Haji-Ioannou Award for young Entrepreneurs”, το βραβείο “Best Workplace” για τη διατήρηση ενός άριστου εργασιακού περιβάλλοντος, καθιστώντας τη Sleed ένα από τα καλύτερα μέρη να εργαστείς στην Ελλάδα και έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του Fortune 40under40 για τους σημαντικότερους έλληνες επιχειρηματίες κάτω των 40 χρονών.

 

Χάρης Λαλάτσης, Data & Market Analyst, Founder IERAX ANALYTIX

Επιστημονικά Πεδία: Ανάλυση Δεδομένων, Οργάνωση-Διοίκηση Επιχειρήσεων, Επιχειρηματική Στρατηγική

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Χάρης Λαλάτσης έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων με μεταπτυχιακές σπουδές στο Μαρκετινγκ ενώ ασχολείται με την έρευνα αγοράς τα τελευταία 12 χρόνια και έχει εκτενή εμπειρία στην πολιτική και κοινωνική έρευνα. Από το 2019 έχει ιδρύσει τη δική του εταιρεία έρευνας και ανάλυσης, ierax analytix (https://ierax.gr), που εξειδικεύεται στις ποιοτικές και ποσοτικές έρευνες καταναλωτών. Είναι Tedx speaker, υπεύθυνος εκπαίδευσης και έρευνας στο Marketing Club Greece και μέντορας σε διάφορους startup incubators στην Ελλάδα."

 

Δρ Χρήστος Ταουσάνης, Keynote Speaker, Επιστημονικός Διευθυντής EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας

Σύντομο Βιογραφικο

Ο Δρ Χρήστος Ταουσάνης είναι Ιδρυτής & Επιστημονικός Διευθυντής της EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας. Αποτελεί ένα από τα πλέον έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη επαγγελματικής συμβουλευτικής στον Ελλαδικό χώρο και από τους ελάχιστους ομιλητές, πανευρωπαϊκά, που έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 1.000 διαλέξεις στην 20ετή του πορεία σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού ενώ έχει βοηθήσει εξατομικευμένα χιλιάδες μαθητές και φοιτητές σε θέματα επιλογής σπουδών και επαγγέλματος.

Πραγματοποίησε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. όπου και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ στο θεματικό πεδίο της συμβουλευτικής & επαγγελματικού προσανατολισμού. Από τα φοιτητικά του χρόνια, δραστηριοποιήθηκε επιτυχώς στον κλάδο του tourism management και εν συνεχεία, εργάστηκε για αρκετά έτη στον ιδιωτικό τομέα σε εκπαιδευτικούς φορείς. Συνεχίζοντας την καριέρα του στο δημόσιο, διετέλεσε, επί τετραετία, Διευθυντής Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στη Δημοτική Εταιρεία Επαγγελματικής Κατάρτισης & Μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου ανέπτυξε και επίβλεψε πρωτοποριακά προγράμματα ενίσχυσης της γυναικείας απασχόλησης αλλά και παιδαγωγικής και συμβουλευτικής υποστήριξης. Από εκεί, παραιτήθηκε οικειοθελώς για να κάνει το δικό του όνειρο πραγματικότητα: να βοηθήσει νέους ανθρώπους να χτίσουν μια καριέρα που θα αγαπάνε. Στη συνέχεια, ο ίδιος και η επιστημονική του ομάδα, αποτέλεσαν πολύτιμη αρωγή σε μαθητές και φοιτητές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να σχεδιάσουν το μέλλον τους.

Σήμερα, με τους συνεργάτες του, παρέχουν καινοτόμες υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού και συντονίζει τα επιστημονικά & ακαδημαϊκά projects της εταιρείας. Είναι από τα πρώτα στελέχη που έχουν ενταχθεί στο ανώτερο μητρώο Συμβουλευτικής Επαγγελματικού Προσανατολισμού και στο μητρώο Συνοδευτικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών του Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., μέλος της ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. και της International Association for Educational and Vocational Guidance. Παράλληλα, έχει πολυπληθείς δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, ως κεντρικός ομιλητής έχει επιτύχει τον εντυπωσιακό αριθμό των 6.000 ωρών επιμορφώσεων / διαλέξεων ενώ, ως σύμβουλος έχει βοηθήσει, εξατομικευμένα, περισσότερους από 7.000 νέους σε θέματα σταδιοδρομίας.

Δεκάδες άρθρα και έρευνες του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και διαδικτυακά Μ.Μ.Ε., αρθρογραφεί συστηματικά για θέματα παιδείας (ΕΘΝΟΣ, ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ κ.ά.) και έχει παραχωρήσει πλήθος συνεντεύξεων σε τηλεοπτικούς σταθμούς (ΣΚΑΙ, ΣΤΑΡ, ΕΡΤ, MEGA, ET3 κ.λπ.). Είναι Συγγραφέας γνωστών βιβλίων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την αγορά εργασίας (ΣΧΟΛΕΣ, ΣΠΟΥΔΕΣ & ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ|ΕΠΙΛΕΓΩ ΣΠΟΥΔΕΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ | ΣΤΗΝ ΣΚΑΚΙΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ κ.λπ.).  Ακόμη, διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, διδάσκων σε προγράμματα των Πανεπιστημίων Πειραιώς, Αιγαίου & Δημοκριτείου Πανεπιστημίου εκπαιδεύοντας εκατοντάδες νέους συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού. Τέλος, ο ίδιος και η επιστημονική του μονάδα έχουν βραβευθεί για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών συμβουλευτικής, ως ενεργά ενδιαφερόμενος για τα δρώμενα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας, συμμετείχε και στο πρώτο Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων του Α.Π.Θ. και υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής σε πολύ γνωστά events και δράσεις όπως το Πανόραμά Επιχειρηματικότητας & Σταδιοδρομίας, το Teen Business School αλλά και σε TEDx event το 2021.