Ενημέρωση >>ΟΕΦΕ στον Τύπο
09/02/2021
Γ. Βαφειαδάκης: Προτεραιότητα των φροντιστηρίων η παροχή υψηλών υπηρεσιών στους μαθητές
Ο πρόεδρος ΟΕΦΕ μιλάει για τα ζητήματα του κλάδου, το οικονομικό πλήγμα και τις αλλαγές στην καθημερινότητα των μαθητών
 
Σε μια δύσκολη πραγματικότητα για χιλιάδες μαθητές που προετοιμάζονται πυρετωδώς να δώσουν την δική τους σημαντική “μάχη” για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο, εν μέσω πανδημίας που έχει μεταβάλλει την καθημερινότητά τους επιφέροντας ταυτόχρονα επιπτώσεις στην ψυχολογία τους, πρώτη προτεραιότητα αποτελεί για τα φροντιστήρια της χώρας, η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών για τους μαθητές και τις οικογένειές τους που θέλουν να δουν τον στόχο τους να επιτυγχάνεται.
 
Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος ΟΕΦΕ, Γιάννης Βαφειαδάκης, ο οποίος μίλησε για τα ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο, την υγειονομική κρίση και την ανάγκη να τηρηθούν τα μέτρα προκειμένου να δοθεί σύντομα ένα τέλος στην πανδημία, αλλά και την καθημερινότητα αλλά και τις ανάγκες των μαθητών που καταβάλλουν μεγάλο κόπο, έχοντας ταυτόχρονα επιβαρυνθεί ψυχολογικά από το άγχος των Πανελλαδικών και τον εγκλεισμό.
 
Όπως εξήγησε ο κος Βαφειαδάκης “Αυτό που επείγει σήμερα είναι να προσφέρουμε καλές υπηρεσίες, να βοηθήσουμε τα παιδιά και να τελειώνει μια ώρα νωρίτερα αυτό το κακό που μας έχει βρει και να πάρουμε πίσω τις ζωές μας”.
 
“Είναι βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά να αγνοούν κάποιοι τα μέτρα”
 
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην παραοικονομία στην εκπαίδευση κάνοντας λόγο για τακτικές οι οποίες εκτός των άλλων, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία και τόνισε:“Ενώ τα φροντιστήρια τηρούν όλα τα μέτρα, έχουν προβεί σε πολύ μεγάλες επενδύσεις προκειμένου να παρέχουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, κάτι που δεν είναι απλό, απαιτεί και χρήματα και επένδυση και εκπαίδευση του προσωπικού το οποίο επιβαρύνθηκαν μόνο οι επιχειρήσεις. Από την άλλη υπάρχουν και κάποιοι ανεύθυνοι οι οποίοι πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι, κάνοντας δια ζώσης μαθήματα. Αρχικά εκμαυλίζει τις ψυχές και τη νοοτροπία των παιδιών, σε μια κρίσιμη ηλικία δείχοντας τους πως είναι εντάξει να κλέβεις την εφορία. Είναι επιπλέον μια βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά το να αγνοείς τα μέτρα και να πηγαίνεις σε σπίτια να κάνεις μαθήματα. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να το ανεχτούμε και καλώ τους πολίτες να μην το δεχτούν οι ίδιοι, να καταγγείλουν τέτοια φαινόμενα γιατί με τέτοιου είδους πρακτικές το μόνο που καταφέρνουμε είναι να γυρνάμε διαρκώς πίσω. Οι υπηρεσίες αυτού του είδους δεν έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις και εκπαιδευτικό αποτέλεσμα. Δεν γνωρίζουμε αν οι άνθρωποι αυτοί που κάνουν μάθημα είναι πτυχιούχοι, αν είναι πτυχιούχοι της ειδικότητας. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν μείνει πίσω, δεν καταφέρνουν να έχουν μια σωστή υποδομή για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, με σωστά μέσα με αποτέλεσμα να είναι μονόδρομος γι αυτούς να πάνε στα σπίτια κάτι που είναι μια ωρολογιακή βόμβα”.
 
“Μονόδρομος η τήρηση των μέτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας- Τεράστια η πτώση στον κλάδο των φροντιστηρίων”
 
Περιγράφοντας την δύσκολη συγκυρία για όλους τους επαγγελματίες, με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της ΓΣΕΒΕΕ, ο κος Βαφειαδάκης τόνισε πως οι οικονομικές επιπτώσεις είναι μεγάλες για όλους τους κλάδους ενώ υπογράμμισε πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ,φάνηκε πως ενώ η ύφεση το 2020 για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυμάνθηκε σε ποσοστό 12%, η αντίστοιχη πτώση στον κάδο των επαγγελματιών βιοτεχνών και εμπόρων ήταν τριπλάσια. “Ενώ τα εισοδήματα από συντάξεις μισθούς δεν είχαν καμία μεταβολή,είχαν μεγάλη μεταβολή τα εισοδήματα από την επιχειρηματικότητα και επομένως και αυτή των φροντιστηρίων. Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες συνολικά και αυτό δεν μπορεί κανείς να το παραγνωρίσει, θεωρώ όμως ότι τη δεδομένη στιγμή εκείνο που πρέπει να κάνουμε όλοι για να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα είναι να σεβαστούμε τις αποφάσεις των ειδικών και τα μέτρα γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας και να επανεκκινήσουμε την οικονομία” ανέφερε ο κος Βαφειαδάκης.
 
Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε ο ίδιος οι περισσότερες οικογένειες καταβάλλουν σημαντική προσπάθεια προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και να είναι συνεπείς απέναντι στα φροντιστήρια, τονίζοντας πως : “Επειδή βλέπουν το επίπεδο της παροχής προσπαθούν να είναι και αυτοί συνεπείς, οπότε σε περιπτώσεις νοικοκυριών ειδικότερα που δεν έχουν πτώση εισοδήματος αυτό είναι ένα μήνυμα που έχουμε από όλη την Ελλάδα. Νομίζω ότι αναγνωρίζουν την δική μας προσπάθεια”.
 
“Η προσπάθεια έχει κόστος και αυτό το περνάμε μαζί με τους εργαζόμενους μας”
 
Όπως εξήγησε η παροχή των υπηρεσιών από τα φροντιστήρια που στο σύνολό τους σε όλη τη χώρα, έχουν προσαρμόσει πλήρως τις υποδομές τους, στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι κάτι που όπως τόνισε “έχει κόστος, εκτός των υπολοίπων εξόδων που έχουμε. Αυτό το περνάμε μαζί με τους εργαζόμενους μας και προσπαθούμε πολύ να περιορίσουμε και για εκείνους τις συνέπειες. Σε κάθε περίπτωση αυτό που επείγει σήμερα είναι να προσφέρουμε καλές υπηρεσίες, να βοηθήσουμε τα παιδιά και να τελειώνει μια ώρα νωρίτερα αυτό το κακό που μας έχει βρει και να πάρουμε πίσω τις ζωές μας”.
 
Στο σύνολό τους τα φροντιστήρια του Ρεθύμνου έχουν ανταποκριθεί στα μέτρα
 
Ο κος Βαφειαδάκης αναφέρθηκε ειδικότερα και για το Ρέθυμνο, τονίζοντας πως τα μηνύματα είναι ιδιαίτερα θετικά, αφού: “τα φροντιστήρια της περιοχής σας στο Ρέθυμνο, έχουν στο σύνολό τους ανταποκριθεί και πειθαρχήσει στα μέτρα που έχουν επιβάλλει οι ειδικοί. Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί εκτός των άλλων αυτό δείχνει ότι έχουν μια βαθιά κοινωνική συμπεριφορά και ότι η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα”.
 
 Το μήνυμα προς τους μαθητές: “Να εκμεταλλευτούν τον χρόνο τους και να κάνουν υπομονή”
 
Ο ίδιος αναφερόμενος στην ανταπόκριση των μαθητών αλλά και τις επιπτώσεις που έχει η επιφέρει η πανδημία και ο εγκλεισμός και κυρίως η πολύμηνη απουσία από τα θρανία και την συνήθη κοινωνικοποίησή τους, έστειλε το δικό του μήνυμα επισημαίνοντας πως “συστήνουμε στα παιδιά είναι να κάνουν υπομονή, είναι μια χρονιά στην οποία ούτως η άλλως δεν θα βγαίναν πολύ λοιπόν να εκμεταλλευτούν τον χρόνο αυτό και να περάσουν του χρόνου σε μια πολύ ωραία σχολή σαν φοιτητές. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε”
 
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα όσα παρατηρούν οι εκπαιδευτικοί στην διάρκεια της πανδημίας, τονίζοντας πως αναμφίβολα οι επιπτώσεις είναι σημαντικές στην ψυχολογία των μαθητών. “Έχουν αλλάξει πάρα πολλά για τα παιδιά και είναι μια συνθήκη που έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής τους. Και τα φροντιστήρια έχουν φροντίσει το μάθημα να γίνεται με μια εξαιρετική διαδικασία, χρησιμοποιώντας όλα τα σύγχρονα μέσα, διαδραστικούς πίνακες και με τα μέσα με τα οποία μεταδίδεται το μάθημα ώστε να υπάρχει μια εξαιρετική παροχή. Αυτό όμως που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι η ψυχολογία των παιδιών έχει μεταβληθεί, είναι τρωτή, έχουν προβλήματα όπως και οι μεγάλοι, αλλά ειδικότερα τα παιδιά διότι είναι ήδη επιβαρυμένη η ψυχολογία τους από το στρες των Πανελλαδικών. Αυτός ο εγκλεισμός οπωσδήποτε τα επηρεάζει, αυτό όμως είναι κάτι που δεν θα επηρεάσει τελικά το αποτέλεσμα. Είναι ίδια συνθήκη για όλα τα παιδιά” υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ.