Ενημέρωση >>ΟΕΦΕ στον Τύπο
17/11/2023
Δήλωση Προέδρου Ο.Ε.Φ.Ε. Γιάννη Βαφειαδάκη για τα 50 χρόνια από την επέτειο Εξέγερσης του Πολυτεχνείου
 
 
ΤΙΜΑΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ
Πενήντα ολόκληρα χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, τιμάμε την κορυφαία και ηρωική στιγμή αντίστασης κατά της επτάχρονης στρατιωτικο φασιστικής δικτατορίας. Τιμάμε τους νεκρούς της Εξέγερσης, όλους αυτούς που αγωνίστηκαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν για τη Δημοκρατία. Η Εξέγερση αυτή σηματοδότησε την αφύπνιση ευρύτερων δυνάμεων κατά της Χούντας που οδήγησε στην πτώση της έχοντας προλάβει να προβεί στην προδοσία της Κύπρου.
Σήμερα 50 ολόκληρα χρόνια μετά γνωρίζουμε καλά ότι το 1974, η Μεταπολίτευση με την σφραγίδα και του Πολυτεχνείου σηματοδότησε την έναρξη της πιο μακρόχρονης περιόδου Δημοκρατίας και ομαλότητας στη χώρα μας που βίωσε εμφύλιο πόλεμο, ανώμαλες καταστάσεις, διώξεις, διχασμό. Σηματοδότησε την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και σταθερό δυτικό προσανατολισμό. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου μεταφέρεται από γενιά σε γενιά διαμορφώνοντας νέους που σέβονται τη Δημοκρατία, που αγαπούν την Ελευθερία, που νιώθουν αγωνιστικά σκιρτήματα και ποθούν να ζήσουν.
Σήμερα το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι να πορευτούμε σε μια χώρα Δημοκρατική με δικαιώματα και υποχρεώσεις, αντιμετωπίζοντας προβλήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Κράτος Δικαίου. Να δημιουργήσουμε μια χώρα που βρίσκεται σε δρόμους Ανάπτυξης αντιμετωπίζοντας τις αυξανόμενες ανισότητες και τη δυσκολία των νοικοκυριών να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, με Σύγχρονη Παιδεία που δίνει εφόδια και δεξιότητες μπροστά στις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής, με Κοινωνικό Κράτος και σύγχρονο, ενισχυμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ισονομία. Σε μια περήφανη χώρα με λόγο και ρόλο, που αντιμετωπίζει κάθε κίνδυνο όπως την Τουρκική επιθετικότητα και προασπίζει την ασφάλεια απέναντι στους κινδύνους της εποχής της κλιματικής κρίσης, αλλά και απέναντι στο έγκλημα. Αυτές είναι οι προκλήσεις της εποχής και η ανταπόκριση σ΄αυτές αποτελεί καθήκον όλων μας.
Φέτος τιμάμε αυτή την επέτειο σε ειδικές συνθήκες. Οι έντονες γεωστρατηγικές αλλαγές, οι δύο πόλεμοι που βρίσκονται σε εξέλιξη στην γειτονιά μας απαιτούν μια χώρα με σταθερούς προσανατολισμούς και συμμαχίες και ταυτόχρονα αποφασιστικό λόγο και συνεχείς πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση των κανόνων Διεθνούς Δικαίου από όλους. Την ίδια περίοδο τα φαινόμενα ακρίβειας απαιτούν την λήψη άμεσα μέτρων χτυπήματος πριν απ’ όλα των απαράδεκτων πρακτικών αισχροκέρδειας από Πολυεθνικές, αλλά και μεγάλες αλυσίδες εμπορίας τροφίμων και προϊόντων αναγκαίων στα νοικοκυριά. Απαιτούν συνολικά μέτρα και όχι αποσπασματικές, αμήχανες πρωτοβουλίες.
Τιμή στο Πολυτεχνείο σημαίνει να πιάσουμε το ιστορικό νήμα και να δούμε τις προκλήσεις και τα προβλήματα του παρόντος και του μέλλοντος, να συζητήσουμε τις πολιτικές και τις μεταρρυθμίσεις για να προχωρήσουμε μπροστά. Η μουμιοποίηση της ιστορικής μνήμης για μια μοναδική και αυθεντική εξέγερση, η καλλιέργεια κλίματος διχασμού και ο λαϊκισμός δεν τιμούν τον αγώνα αυτό, τον εργαλειοποιούν.
ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ!
Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στον αγώνα ενάντια στη Χούντα, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου !