Ενημέρωση >>Δρώμενα Συλλόγων
24/03/2021
Ψήφισμα του Συλλόγου Φροντιστών Φθιώτιδας - Φωκίδας - Ευρυτανίας

 

Το Δ.Σ.,μετά την ομόφωνη απόφαση της διαδικτυακής Γ.Σ. του Συλλόγου, εξέδωσε ψήφισμα με κύριο περιεχόμενο το αίτημα της ταυτόχρονης έναρξης λειτουργίας των Φροντιστηριακών και των Σχολικών μονάδων!

Έχουμε αποδείξει την υπευθυνότητά μας στη διαχείριση της πανδημίας κατά τις διάφορες περιόδους στις οποίες επετράπη η λειτουργία των Φροντιστηρίων και έχουμε την δυνατότητα παράλληλης εξ αποστάσεως σύγχρονης εκπαίδευσης.

Επομένως

Ζητούμε  από την πολιτεία να σταθεί δίπλα στους μαθητές και τους γονείς, επιτρέποντας  το άνοιγμα των φροντιστηρίων ταυτόχρονα με τα σχολεία.

Γνωρίζουμε ότι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, θα ήθελαν, πριν συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, να βρεθούν στους χώρους του φροντιστηρίου τους ολοκληρώνοντας εκεί το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας τους.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να ανταποκριθεί η πολιτεία στο αίτημά μας, αποβάλλοντας προκαταλήψεις του παρελθόντος, κοιτώντας προς το μέλλον.

Ακολουθεί το Ψήφισμα της Γ.Σ. του Συλλόγου

Η υγειονομική κρίση της πανδημίας COVID-19, πρωτοφανής και ιστορική, επηρέασε καταλυτικά όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, κυρίως έπληξε την οικονομία, τις ατομικές ελευθερίες, αλλά και την εκπαίδευση.

Το πρώτο στάδιο ανοίγματος των σχολείων,  μετά την πρώτη καραντίνα στις 11 Μαΐου 2020 συνοδεύτηκε με το άνοιγμα των φροντιστηρίων Μ.Ε. Λόγω των υγειονομικών μέτρων (απόσταση 1,5 μέτρου κλπ), αναγκαστήκαμε να επιβαρυνθούμε με έξοδα υλικοτεχνικής υποδομής, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις. Παρ’ όλα αυτά λειτουργήσαμε υποδειγματικά, χωρίς να υπάρξει διασπορά του ιού σε φροντιστήρια, ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα της συντεταγμένης Πολιτείας από την αρχή της πανδημίας.

Οι νέοι κανόνες λειτουργίας που θεσπίστηκαν με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και την εκ νέου ταυτόχρονη λειτουργία σχολείων και φροντιστηρίων Μ.Ε, ακολουθήθηκαν επίσης κατά γράμμα και πάλι.

Ακολούθησε το γενικό «λοκντάουν» με το οποίο έκλεισαν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης της χώρας. Με έκπληξη αντιμετωπίσαμε την ανακοίνωση επανέναρξης της λειτουργίας των σχολείων από 1 Φεβρουαρίου 2021, στην οποία για αδιευκρίνιστους λόγους, διαχωριζόταν η έναρξη λειτουργίας των φροντιστηρίων.

Επισημαίνοντας ξανά ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας μας δεν υπήρξε  διασπορά του ιού και ότι τηρήσαμε με  ευλάβεια όλα τα προβλεπόμενα μέτρα-μας φορές στα όρια μας υπερβολής- και με  ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ του συλλόγου μας διεκδικούμε τα εξής:

  • Άμεση επανασύνδεση της λειτουργίας των μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τη λειτουργία των φροντιστηρίων Μ.Ε και ταυτόχρονη έναρξη λειτουργίας τους.
  • Διακοπή του αθέμιτου  ανταγωνισμού που έχει δημιουργηθεί, καθώς η δια ζώσης διδασκαλία  παράνομων  ιδιαιτέρων μαθημάτων, συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργίας της.    
  • Ενδελεχή έλεγχο από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς των παράνομων δια ζώσης ιδιαιτέρων μαθημάτων και πάσης φύσεως παράνομων «φροντιστηρίων», σε χώρους  με αμφίβολη τήρηση των υγειονομικών μέτρων.
  • Ειδική μέριμνα για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου καθώς ακόμα και το Υπουργείο Παιδείας  μελετούσε μέχρι και την αποκλειστική λειτουργία της, κάτι που δε συνέβη λόγω τεχνικών προβλημάτων.
  • Εναλλακτική δυνατότητα τηλεκπαίδευσης και διά ζώσης διδασκαλίας σε όσα φροντιστήρια το επιθυμούν, διότι ως ιδιωτικές μονάδες, υπάρχει η ευελιξία και η τεχνολογική δυνατότητα να επιτευχθεί αυτό.

     Αξίζει να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

  • Δεν επιβαρύνεται με συνωστισμό η μετακίνηση των μαθητών καθώς ένα ελάχιστο ποσοστό αυτών χρησιμοποιεί ΜΜΜ. Σε καμία περίπτωση δεν παρατηρούνται στις ώρες λειτουργίας μας φαινόμενα αντίστοιχα με την μετακίνηση από και προς τα σχολεία με την υπερφόρτωση λεωφορείων, λόγω μη επαρκών δρομολογίων.
  • Στα φροντιστήρια υπάρχει απόλυτος υγειονομικός έλεγχος, με περιορισμένο αριθμό μαθητών ανά τμήμα και όχι λειτουργία αντίστοιχη των σχολικών αιθουσών, όπου ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε ανά τμήμα  εν μέσω πανδημίας με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.
  • Οι μαθητές μας δεν έρχονται σε επαφή με άλλους μαθητές από διαφορετικά τμήματα, αφού το πρόγραμμά μας απλώνεται σε ωράριο και δεν βρίσκονται όλοι ταυτόχρονα στον χώρο μας, όπως συμβαίνει στο σχολείο.
  • Τα φροντιστήρια  έχουν υπάρξει διαχρονικά πολύτιμος αρωγός της δημόσιας εκπαίδευσης και άρρηκτα  συνδεδεμένα με την εύρυθμη λειτουργία της.
  • Δε θα θέσουμε σε κίνδυνο τις νόμιμες επιχειρήσεις μας ενισχύοντας παράνομες δομές διδασκαλίας.
  • Δε θα υποκαταστήσουμε την αμεσότητα και την πολύπλευρη στήριξη των μαθητών μας τόσο στο εκπαιδευτικό  όσο και στο ψυχολογικό  κομμάτι  που προσφέρει η δια ζώσης μάθηση με την τηλεκπαίδευση που μας επιβάλλεται.

Όλοι οι φροντιστές  συντασσόμαστε με τους μαθητές και τους γονείς τους στις αγωνίες τους για το μέλλον τους. Η πολιτεία θα πρέπει να σταθεί δίπλα στους μαθητές και τους γονείς, επιτρέποντας  το άνοιγμα των φροντιστηρίων ταυτόχρονα με τα σχολεία.

Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα ήθελαν, πριν δώσουν εξετάσεις, να βρεθούν στους χώρους του φροντιστηρίου ολοκληρώνοντας εκεί το τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας τους.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να ανταποκριθεί η πολιτεία στο αίτημά μας, αποβάλλοντας προκαταλήψεις του παρελθόντος,  κοιτώντας προς το μέλλον.

Είναι εύλογο πως μετά την ανακοίνωση των επίσημων θέσεων, αυτές θα αποτελέσουν θέμα μίας νέας Γ.Σ.

Λαμία  23 Μαρτίου 2021

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος                           Ο Γραμματέας

     Τσαπρούνης Ιωάννης             Γεωργουσόπουλος Χρήστος