10/04/2014
Φροντιστηριακός Όμιλος «ΕΝΑ» - Eκδήλωση Επαγγελματικού Προσανατολισμού
Σε μία κατάμεστη αίθουσα απο προσκεκλημένους γονείς και μαθητές πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για δεύτερη συνεχή χρονιά ημερίδα εξαιρετικής σημασίας επαγγελματικού προσανατολισμού που διοργανώθηκε την Κυριακή 30 Μάρτη απο τον φροντιστηριακό όμιλο ΕΝΑ στην αίθουσα Καστελάκη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο σύμβουλος σταδιοδρομίας, κος Κων/νος Κότιος υπ. Διδάκωρ του Α.Π.Θ. Ο κος Κότιος στην αρχή του λόγου του εξήγησε τις αλλαγές που επιφέρει στην εκπαίδευση το Νέο Λύκειο και έλυσε απορίες που σχετίζονται με τις εξετάσεις της Α Τάξης απο την τράπεζα θεμάτων του Υπουργείου και το ποσοστό συμμετοχής και των τριών Τάξεων στον τελικό βαθμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με το σύμβουλο σταδιοδρομίας η τράπεζα θεμάτων θα είναι γνωστή απο πριν, ενώ διευκρίνησε ότι ο μέσος όρος των τριων τάξεων που προκύπτει απο την προφορική και γραπτή βαθμολογία των μαθητών ανά χρονιά θα είναι ο πέμπτος βαθμός για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα τεχνολογικά ιδρύματα (οι υπόλοιποι τέσσερις είναι αποτέλεσμα των τελικών γραπτών εξετάσεων στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα).
 
Στη συνέχεια ενημέρωσε διεξοδικά για τις τροποποιήσεις στο χάρτη των ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως έχουν προκύψει απο το σχέδιο «Αθηνά», έδωσε αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες για τις σχολές και τα επαγγελματικά δικαιώματα που αυτές παρέχουν και ανέφερε έξυπνες συβουλές για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Επίσης, ο κος Κότιος επιβεβαίωσε την κατάργηση των κοινωνικών κριτηρίων, τριτεκνίας και πολυτεκνίας και εξήγησε ότι πλέον θα υπάρχει μια ενιαια βάση για όλους τους υποψηφιους των Πανελλαδικών εξετάσεων. Πλεονέκτημα απο την αλλαγή αυτή έχει μόνο ο υποψήφιος που πληροί τις προυποθέσεις για μετακίνηση μεταξύ όμοιων τμημάτων που εδρεύουν σε άλλη πόλη απο αυτήν της εισαγωγής του. Τέλος, μίλησε για την πλασματική στην ουσία αύξηση του αριθμού των θέσεων εισαγωγής και έδωσε τη δική του εκδοχή για τις περιζήτητες σχολές και τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
 
Κατα τη διάρκεια της ημερίδας, η διεύθυνση του ομίλου ΕΝΑ στην Κρήτη ανακοίνωσε τη συνεργασία της με ψυχολόγο ειδικευμένο σε θέματα διαχείρισης άγχους, η οποία αφορά στους υποψήφιους μαθητές της Β και κυρίως της Γ Λυκείου. Η προσπαθεια αυτή έχει ως στόχο να βοηθήσει μαθητές και γονείς να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα τη δύσκολη για την οικογένεια περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.