27/04/2018
Ημερίδα Επαγγελματικού Προσανατολισμού - Φροντιστηριακός Όμιλος "ΕΝΑ"

 

Σε μία κατάμεστη αίθουσα απο προσκεκλημένους γονείς και μαθητές πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για όγδοη συνεχή χρονιά ημερίδα εξαιρετικής σημασίας επαγγελματικού προσανατολισμού που διοργανωθηκε την Κυριακή 22 Απρίλη από τον φροντιστηριακό όμιλο ΕΝΑ στην αίθουσα Καστελάκη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο σύμβουλος σταδιοδρομίας, κος Κων/νος Κότιος Διδάκτωρ του Α.Π.Θ. 

O κος Κότιος στο πρώτο μέρος της ομιλίας του, απευθυνόμενος σε μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείου (ΓΕ.Λ.- ΕΠΑ.Λ.) που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες, σε αποφοίτους καθώς και σε μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου, ανέλυσε διεξοδικά τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας αλλά και τις δυσκολίες στην επιλογή σπουδών και επαγγέλματος. Εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του Νέου Λυκείου, το εξεταστικό σύστημα και τα επιστημονικά πεδία, όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί. Επίσης, ερμήνευσε διαδικαστικά θέματα εισαγωγής π.χ. μετεγγραφές φοιτητών, αντιστοιχίες τμημάτων, μαθητές με παθήσεις και αθλητές με διακρίσεις καθώς και τις αλλαγές  που έχουν προκύψει στο μηχανογραφικό δελτίο με τη δημιουργία του Πανεπιστημιου Δυτικής Αττικής.

Στη συνέχεια, ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού αναφέρθηκε στα επαγγελματικά δικαιώματα αποφοίτων των σχολών προχωρώντας σε ενδελεχή ανάλυση αυτών και των επιστημονικών πεδίων, αλλά και στις μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις για κατηγορίες επαγγελμάτων. Τέλος, μίλησε για το μηχανογραφικό της Κύπρου και για τις Στρατιωτικές σχολές, Αστυνομική και Πυροσβεστική Ακαδημία &  Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.

Κατα τη διάρκεια της ημερίδας, η διεύθυνση του ομίλου ΕΝΑ στην Κρήτη, το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με γονείς και μαθητές, να ακούσουν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, αλλά και να δηλώσουν για μία ακόμα φορά την έμπρακτη και ουσιαστική συμπαράστασή τους.