Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
20/04/2015
Α. Μπαλτάς: Οι καταλήψεις στα όρια του παραλόγου
Για προφανή παραβίαση του ασύλου έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας αναφερόμενος στην κατάληψη της πρυτανείας και την είσοδο των ΜΑΤ.
 
Σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και στην εκπομπή "MEGA Σαββατοκύριακο" ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς τόνισςε χαρακτηριστικά: «Από την αρχή είχα πει ότι αυτές οι καταλήψεις είναι στα όρια του παράλογου. Είναι μια ομάδα η οποία υπάρχει μόνο επειδή υπάρχουν τα ΜΑΤ. Δηλαδή, είναι σαν οι ίδιοι να λένε: «Δεν μπορώ εγώ να υπάρξω ως ομάδα μικρή, αν δεν υπάρχουν τα ΜΑΤ να με κυνηγάνε». Προσπάθησαν να κλιμακώσουν την κατάσταση ώστε στο τέλος τα ΜΑΤ να τους κυνηγήσουν και να αποδείξουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδια με όλες τις υπόλοιπες.
 
Είναι ένα καινούργιο φαινόμενο, για το οποίο χρειάζεται ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης. Τρόπος που δεν θα δικαιώνει ούτε αυτή την ομάδα, ούτε τη Ν. Δ που λέει ότι μόνο με τα ΜΑΤ λύνονται τα προβλήματα. Η παραβίαση του ασύλου στην περίπτωση αυτή είναι προφανής καθώς απεδείχθη ότι οι καταληψίες αυτοί καμία σχέση δεν είχαν με τον Ακαδημαϊκό χώρο. Εγώ είδα μια καινούργια συμπεριφορά των ΜΑΤ: Φρουρούσαν την Πρυτανεία, δέχθηκαν επίθεση και αντί να βγάλουν τις φυσούνες έμειναν ατάραχοι. Αυτή είναι μια νέα εικόνα των ΜΑΤ που δεν είναι κακή ως τέτοια, ως αμυντική.
 
Ως προς τις απόψεις που έχουν ακουστεί, υπάρχει ένας υγιής πλουραλισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Στον πλουραλισμό που -ευτυχώς- έχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν πολλές απόψεις. Συντίθενται αυτές οι απόψεις και επικρατεί σιγά – σιγά, μια».
 
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις πολυσυζητημένες μετεγγραφές: «Ο πρώην υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, εκτίναξε το πρόβλημα σε απίστευτο βαθμό. Οι ελεύθερες μετεγγραφές διέλυσαν τα Πανεπιστήμια και αναστάτωσαν τις οικογένειες, καθώς, από τη μία πλευρά άδειασαν τα περιφερειακά Πανεπιστήμια και από την άλλη γέμισαν ασφυκτικά τα κεντρικά Πανεπιστήμια σε βαθμό αδυναμίας να διδάξουν.
 
Αυτό που ζητήσαμε από τα Πανεπιστήμια είναι -παρά το κόστος για τα ίδια- να σώσουν την κατάσταση προκειμένου να βοηθήσουν τις οικογένειες των φοιτητών και να μην προχωρήσουν σε προσφυγές όπως έκανε η Αρχιτεκτονική. Και αυτό έγινε. Εκείνο που εκκρεμεί αυτή τη στιγμή είναι τα περίπου 200 παιδιά των Αρχιτεκτονικών Σχολών. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν τους εμποδίζει να επιστρέψουν στην σχολή στην οποία αρχικά εισήχθησαν. Ωστόσο, αναγνωρίζουμε τη μεγάλη αναστάτωση που έχει προκληθεί και αναζητούμε αυτή τη στιγμή τρόπους ώστε να υπάρξει μια ad hoc ρύθμιση που θα λύσει το πρόβλημα, προσωρινά, για αυτά τα παιδιά.
 
Ως προς το συνολικό θέμα των μετεγγραφών, με το νέο νομοσχέδιο θα καταργήσουμε το υπάρχον καθεστώς εντελώς. Θα οριστεί, μεταξύ άλλων, το μέγιστο ποσοστό του 10% για τις μετεγγραφές οι οποίες θα γίνονται με εξαιρετικά αυστηρά κριτήρια οικονομικά και υγείας».
 
Τέλος, ο Α. Μπαλτάς αναφέρθηκε και στη συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές των μονοπρόσωπων οργάνων των Πανεπιστημίων «Η συμμετοχή των φοιτητών στις εκλογές των οργάνων των Πανεπιστημίων είναι για εμάς θέμα αρχής. Οι φοιτητές είναι ακαδημαϊκοί πολίτες που ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές και έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και στο Πανεπιστήμιο. Επαναφέρουμε τη δυνατότητα της φοιτητικής ψήφου αλλά όχι διαμέσου των παρατάξεων των συλλόγων. Επανέρχεται σε επίπεδο καθολικής ψηφοφορίας και με κόστος για την αποχή, καθώς η συμμετοχή τους καθορίζει και την βαρύτητα της ψήφου τους στα τελικά ποσοστά. Ως προς το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, την οποία καταργούμε, σκεφθείτε να πηγαίνετε να ψηφίσετε στην κάλπη μαζί με τον κομματικό καθοδηγητή σας. Αυτό σήμαινε η ηλεκτρονική ψηφοφορία στα Πανεπιστήμια».