Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
11/05/2015
Ολοκληρώθηκαν οι Παγκόσμιοι αγώνες Αθλητικής και Πολιτιστικής παιδείας
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 7 Μαΐου οι 2οι Παγκόσμιοι Αγώνες Αθλητικής Παιδείας.
 
Την παγκόσμια πρωτότυπη διοργάνωση Αθλητικής και Πολιτιστικής Παιδείας που συνδιοργανώνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Σχολικού Αθλητισμού, (InternationalSchoolSportFederation – ISF) και το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων παρακολούθησαν 72 μαθητές και μαθήτριες από 9 χώρες, μαζί με τους 25 εκπαιδευτικούς – συνοδούς τους.
 
Είναι η μοναδική διοργάνωση του παγκόσμιου σχολικού αθλητισμού που διεξάγεται στην ίδια χώρα κάθε χρόνο, απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Λυκείου από όλο τον κόσμο και έχει στόχο την ανάδειξη των Αρχών και Αξιών του Αθλητισμού μέσα από τη συμμετοχή σε ειδικά σχεδιασμένα Αθλητικά – Εκπαιδευτικά προγράμματα.Επιπλέον, στοχεύει στην ανάδειξη της ενταξιακής δυναμικής του αθλητισμού, καθώς είναι η μοναδική παγκόσμια διοργάνωση που συμμετέχουν ισότιμα μαθητές και μαθήτριες με αναπηρίες.
 
Στους φετινούς Αγώνες συμμετείχαν 10 αποστολές από 9 χώρες (Αγγλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Κίνα, Κύπρο, Ουγγαρία, Σλοβακία, Ελλάδα και Special Olympics Hellas).
 
Στην κατάμεστη αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης, τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2015. Οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι συνοδοί τους ξεναγήθηκαν στους χώρους του Σταδίου και παρακολούθησαν την εξαιρετική τελετή έναρξης, που σχεδιάστηκε και παρουσιάστηκε αποκλειστικά από εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής.
 
Την τελετή τίμησαν ο Πρόεδρος της ISF κ. LaurentPetrynka, ο Αντιπρόεδρος κ. Στέλιος Δασκαλάκης, εκπρόσωποι από τις πρεσβείες των χωρών που συμμετείχαν στη φετινή διοργάνωση, καθώς επίσης και η καλύτερη γυναίκα Μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών (Χρυσή Ολυμπιονίκης, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, Πρωταθλήτρια Ευρώπης κλπ.) Ρόζα Μότα, μια από τις μεγάλες μορφές του Κλασσικού Αθλητισμού που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομα της με τον Μαραθώνιο της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της τελετής τιμήθηκαν και τα μέλη της ελληνικής αποστολής στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα 2015 στη Λιμόζ για την κατάκτηση του βραβείου «Ευ Αγωνίζεσθαι».
 
Η Ρόζα Μότα ακολούθησε το πρόγραμμα της διοργάνωσης και μετέδωσε με το δικό της τρόπο σε μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικούς τις Αρχές και τις Αξίες του αθλητισμού, αποτελώντας για όλους λαμπρό παράδειγμα ήθους και αγωνιστικότητας.
 
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στο Μαραθώνα στις 5 Μαΐου, η Ρόζα Μότα δώρισε στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου το έπαθλο της ανάδειξής της ως η καλύτερη γυναίκα Μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών.
 
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ιστορικά και αθλητικά μνημεία (Ακρόπολη, Αρχαίο Στάδιο Ολυμπίας, Παναθηναϊκό Στάδιο), μουσεία (Ακρόπολης, Αρχαίας Ολυμπίας, Μαραθωνίου Δρόμου)και να βιώσουν ειδικά αθλητικά-εκπαιδευτικά προγράμματα, βασισμένα στους ελληνικούς «Αγώνες ΑθλοΠΑΙΔΕΙ΄ΑΣ», στο Αρχαίο Στάδιο και τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Ολυμπιακής / Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Ολυμπία, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στην Αφετηρία της Κλασσικής Διαδρομής του Μαραθώνιου και στο Αθλητικό Κέντρο του Δήμου Μαραθώνα.
 
Μαθητές, μαθήτριες και συνοδοί εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους από την υψηλή ποιότητα της διοργάνωσης, τον ενθουσιασμό τους για τους ισχυρούς τους δεσμούς φιλίας και αλληλοκατανόησης που αναπτύχθηκαν μεταξύ τους και την αγάπη τους για τη χώρα μας μέσα από την εξαιρετική φιλοξενία και τα γενικότερα βιώματα που απέκτησαν, ενώ δήλωσαν τη βαθειά επιθυμία τους αποστολές από τις χώρες τους να συμμετάσχουν και στους 3ους Αγώνες Αθλητικής Παιδείας το 2016.
 
Το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. ευχαριστεί τους συνδιοργανωτές (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμος Αθηναίων, Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α., Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.), τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, την Ομάδα Φυσικής Αγωγής και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φ.Α. Ηλείας, τους εθελοντές και τις εθελόντριες εκπαιδευτικούς της Κ.Υ., τους συντονιστές της τελετής έναρξης κ. Ηρακλή Κέλλη και κα Μαρία Παπαδοπούλου (Σχολικοί Σύμβουλοι Φυσικής Αγωγής), την Ομάδα Παραδοσιακών Χορών των Εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής Πειραιά και τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των 2ων Παγκόσμιων Αγώνων Αθλητικής Παιδείας και τους συγχαίρει για την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχία της φετινής διοργάνωσης.
 
Πηγή: www.minedu.gov.gr