Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
10/11/2015
Κατάργηση της ΠΝΠ για το «μαθητοδικείο» προανήγγειλε ο Ν. Φίλης

Την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «περί ομαλής λειτουργίας των σχολείων», προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας στη Βουλή απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα, ο οποίος ζήτησε επιτακτικά από τον υπουργό να καταργηθεί άμεσα η «κατάπτυστη αυτή ΠΝΠ που ποινικοποιεί τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών».

Ο κ. Φίλης ανακοίνωσε ότι στη βούληση του υπουργείου είναι  να καταργηθεί άμεσα με νομοθετική ρύθμιση: «Έχουμε πλήρη διαφωνία με το Μαθητοδικείο. Κι είμαστε έτοιμοι να φέρουμε ρύθμιση, ώστε να καταργήσουμε την ΠΝΠ του μαθητικού ιδιώνυμου. Θέλουμε όμως κάτι περισσότερο, να αναμορφώσουμε συνολικά το πλαίσιο των μαθητικών κοινοτήτων, το εσωτερικό κλίμα και θεσμικό πλαίσιο της μαθητικής ζωής».

Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας οι κινητοποιήσεις που γίνονται ειρηνικά και χωρίς βία, χρειάζεται να αντιμετωπίζονται με διάλογο, με πειθώ και με κατανόηση. Σε ό, τι αφορά την αναπλήρωση των ωρών που χάνονται από τη διδασκαλία λόγω των κινητοποιήσεων, ο κ. Φίλης τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει συμφωνία ανάμεσα σε όλους τους παράγοντες της σχολικής κοινότητας, στους γονείς, στους μαθητές, στους καθηγητές, στους δασκάλους, προκειμένου να συμφωνείται η αναπλήρωση, να αποφασίζονται τρόποι αναπλήρωσης και οι καταλληλότεροι τρόποι κάλυψης των ωρών που χάνονται.

«Αποτελεί σταθερή πεποίθησή μας ότι και ο αγώνας είναι μάθημα, αλλά αυτό προφανώς δεν σημαίνει ότι πρέπει κανείς να μην λαμβάνει υπ’ όψιν την ανάγκη λειτουργίας της εκπαίδευσης μέσα από τον κύριο χαρακτήρα της που είναι ο μορφωτικός χαρακτήρας» κατέληξε ο υπουργός.