Ενημέρωση >>Εκπαιδευτικά νέα
21/12/2015
Προβληματισμός πρυτάνεων για τις περικοπές στα ΑΕΙ

Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων και οι ανάγκες για στελέχωσή του τέθηκαν επί τάπητος στη σύνοδο των πρυτάνεων πανεπιστημίων, παρουσία του της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ο πρόεδρος της Συνόδου και πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος, εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα υπάρξει κάποια αναθεώρηση των προϋπολογισμών με μία αύξησή της». Επίσης, μίλησε για την υποστήριξη των υποδομών, την ανάγκη προκήρυξης θέσεων για διδακτικό, επιστημονικό, και άλλο προσωπικό που είναι απαραίτητο, καθώς και για την αναγκαιότητα «να προχωρήσει γρήγορα η πολιτεία σε λειτουργικές ρυθμίσεις, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία των ΑΕΙ».

Κατα τη διάρκεια της συνόδου η πολιτική ηγεσία έδωσε προς διαβούλευση τα δύο νομοσχέδια που ρυθμίζουν επείγοντα θέματα στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της Έρευνας και Καινοτομίας.

Τόσο ο υπουργός, Νίκος Φίλης, η αναπληρώτρια υπουργός, Σία Αναγνωστοπούλου όσο και ο Γ. Γραμματέας του υπουργείου, Γιάννης Παντής, ενημέρωσαν τους πρυτάνεις ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται πως στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού, μετά από διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, θα έχει ως προτεραιότητα την οικονομική ενίσχυση των Πανεπιστημίων.

Ανακοινώθηκε ότι οι συζητήσεις με τη ΔΕΗ βαίνουν προς τη θετική ολοκλήρωσή τους, αφού φαίνεται ότι γίνεται δεκτό το αίτημα του υπουργείου τα Πανεπιστήμια να ενταχθούν εφεξής στους μεγάλους καταναλωτές και άρα να έχουν μειωμένο τιμολόγιο.